Info

Počinje rigorozna kontrola primene protivepidemijskih mera

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Nedelja, 12 09 2021

Zbog povećanog broja zaraženih Korona virusom u Kragujevcu će se od sutra sprovoditi rigorozna kontrola primene protivepidemijskih mera.

To je jedna od novih mera lokalnog Štaba za vanredne situacije. Opširnije na OVOM linku.

U okviru četvrtog talasa, od 1. avgusta imamo konstantan porast obolelih na dnevnom nivou što ukazuje na ozbiljnost i težinu epidemije. Nismo dostigli pik, ali se nalazimo u uzlaznom delu pandemijske krive, saopštio je lokalni Štab za vanredne situacije. "U ovom trenutku nalazimo se u umernoj zoni tako da za početak krećemo sa rigoroznom kontrolom primene protivepidemijskih mera, koje nijednog trenutka nisu ukidane od strane Republičkog kriznog štaba". 

Pored nošenja maske u zatvorenom prostoru, poštovanja distance od dva metra i pojačane higijene, to je distanca u ugostiteljskim objektima od 4 metra između stolova, dezobarijera i obaveštenje o obavezi nošenja maske i broja ljudi koji u odnosu na kvadraturu može da boravi u tom prostoru.

U kontroli primene protivepidemijskih mera učestvuju svi raspoloživi kapaciteti – 18 komunalnih milicionara, 8 komunalnih isnpektora, 5 inspektora za saobraćaj i puteve, 3 turistička i jedan inspektor za saobraćaj, zato što se kontrolišu ugostiteljski objekti, sale za izdavanje, skupovi na otvorenom i zatvorenom, pijace, javni gradski i taksi prevoz, veliki tržni centri i trgovinski lanci, prodavnice i uslužne delatnosti. 

Radno vreme organizovano je u tri smene od 7 sati ujutru do 4 sata narednog dana.

Inače, od 2. septembra prošle godine do danas, obavljeno je 35.000 inspekcijskih nadzora i izrečeno 190 mera prema prekršiocima.