InfoFoto: arhiva

Podaci o našim genomima čuvaće se u Državnom data centru

Autor: InfoKG
14:00 | Subota, 21 01 2023

Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku koji je u decembru 2021. godine otvoren pri Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) je do avgusta prošle godine sekvencirao 52 humana genoma. Ovi rezultati biće uključeni u studije o retkim bolestima, neurorazvojnim oboljenjima, trombofiliji i bolestima creva, piše u izveštaju o radu koji je Nova ekonomija dobila od IMGGI. Svi podaci o „pročitanim“ genomima čuvaće se u Državnom data centru u Kragujevcu, kaže za Novu ekonomiju ministarka nauke Jelena Begović, piše Nova ekonomija.

"Jedina baza podataka koja će se formirati jeste u okviru Državnog data centra gde će se pohranjivati podaci. S obzirom na to da se radi o velikim podacima, mi nemamo kapacitete da to držimo na našem Institutu i smatramo da je Državni data centar u Kragujevcu najbolje štićeni informacioni data centar u Srbiji koji može da omogući i skladištenje podataka", kazala je Begović.

Begović je, pre nego što je u oktobru 2022. godine imenovana za ministarku nauke, bila na čelu IMGGI.

Ona objašnjava će podacima moći da pristupe istraživači preko superkompjutera NVIDIA koji može da analizira veliku količinu podataka.

"Zahvaljujući tim podacima koji se sada skladište kod nas, ali i na lokalnom nivou gde ima još sekvencera, ideja je da se u jednom centralizovanom sistemu oni potpuno aninomizovani daju naučnoistraživačkim organizacijama da te podatke analiziraju u cilju kreiranja novih platformi za dijagnostiku, u cilju otkrivanje novih lekova ili novih uzročnika bolesti", kaže ministarka Begović.

Ulogu u formiranju i početku rada Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku imala je kineska BGI grupa. Ovu kompaniju američko Ministarstvo odbrane je u oktobru 2022. godine stavilo na listu kompanija koje sarađuju sa kineskom vojskom.

Ministarka tvrdi da ni Ministarstvo ni IMGGI trenutno nemaju potpisane ugovore sa BGI grupom već da je postojao jedino ugovor koji je bio vezan za kupovinu opreme i obezbeđivanje treninga, odnosno edukacija za rad na aparatima.

"Kolege istraživači iz Bidžiaja (BGI) su nekoliko meseci boravili u Srbiji sa našim istraživačima i detaljno im pokazali koje su sve mogućnosti ovog sistema. Mi više nemamo nikakav zvaničan ugovor, osim što nam još traje garancija za mašine", rekla je Begović.

Međutim, IMGGI ima potpisan memorandum o razumevanju sa Bidžiajem. On se pre svega odnosi na saranju dve institucije u okvirima naučnoistraživačkog rada, odgovara za Novu ekonomiju Valentina Đorđević iz IMGGI.

"Stručna pomoć od strane BGI je sastavni deo transfera tehnologije vezano za obuku za korišćenje instrumenata za sekvenciranje i reagenasa koje oni proizvode", navodi Đorđević u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Predstavnici BGI grupe bili su krajem novembra u poseti Beogradu, kada su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić i sa ministarkom Begović.

Vest o poseti objavili su i Vlada Srbije i domaći mediji, ali se tek na internet stranici Bidžiaja može pronaći informacija da su tom prilikom Complete Genomics i IMGGI potpisali memorandum o razumevanju i ojačavanju naučne saradnje.

Memorandum je potpisan između kompanije Complete Genomics, koja je od 2013. godine u vlasništvu BGI grupe i IMGGI. Ovim dokumentom predviđa se da Complete Genomics donira IMGGI novi MGI sekvencer kako bi „podržao istraživanje genoma“. MGI je, takođe, jedna od podružnica BGI grupe.

Izvor: Nova ekonomija