InfoFoto: Arhiva - fcagroup.com

POKRENUTE proizvodne trake u Fiatu posle 110 dana pauze

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Utorak, 07 07 2020

Proizvodnja u kompaniji FCA Srbija danas je nastavljena, a radnici su se u fabričke pogone vratili posle 110 dana pauze. To su potvrdili za InfoKG u Samostalnom sindikatu kragujevačke fabrike. U sindikatu nisu mogli da kažu koliko će se automobila na dnevnom nivou proizvoditi, ali ni da li će zaposleni ponovo biti upućivani na plaćeno odsustvo do odlaska na kolektivni godišnji odmor 1. avgusta.

Zaposleni u kompaniji FCA Srbija posle pauze od 110 dana od danas su ponovo u proizvodnim hala. Zamenik predsednika Samostalnog sindikata u kompaniji FCA Srbija, Nebojša Mandarić rekao je da se od jutros proizvodnja u kragujevačkoj fabrici odvija bez problema. 

Uz poštovanje svi preventivnih mera, danas je počela proizvodnja u kragujevačkoj fabrici. Prva smena je startovala sa radom od 6 sati, dok druga počinje od 14 časova. Kao što sam i najavio, svim radnicima je na ulazu izmerena temperatura i dobili su maske, zaštitne naočare i rukavice”, izjavio je za InfoKG zamenik predsednika Samostalnog sindikata u kompaniji FCA Srbija, Nebojša Mandarić. 

Na pitanja koliko će se automobila proizvoditi na dnevnom nivou u kragujevačkoj fabrici i da li će zaposleni i kada ponovo biti upućivani na plaćeno odsustvo, Mandarić nije mogao da da odgovor, samo je potvrdio da kolektivni godišnji odmor startuje 1. avgusta.  

Podsetimo, radnici kompanije FCA Srbija od 16. marta nisu radili zbog epidemije Korona virusa, ali i smanjene potražanje za automobilima. Naime, prvenstveno su bili upućeni na plaćeno odsustvo, pa su morali da iskoriste nekoliko dana starog odmora, nakon čega su bili na prinudnom odmoru, pa opet na plaćenom odsustvu. To znači da su radnici Fiata bili na pauzi 110 dana, a ukoliko izuzmemo dane vikenda i uskršnje i prvomajske praznike oko 75 dana.