Info

Pokrenute proizvodne trake u Fiatu: Šta je sa novim modelom?

Autor: Branko Vukašinović
10:30 | Sreda, 16 01 2019

U kompaniji FCA Srbija od jutros su zvanično pokrenute proizvodne trake, nakon gotovo dvomesečnog odmora. Na pitanje da li se može očekivati proizvodnja novog modela u kragujevačkoj fabrici, predsednik Samostalnog sindikata “FCA Srbija” Zoran Marković rekao je za Prvu TV da ne postoje zvanične potvrde da će do toga doći. Sa druge strane, predsednik Sigit Srbija, glavnog Fiatovog komponentaša u svetu u proizvodnji plastičnih delova, Davor Veličkovski, nedavno je za InfoKG izjavio da će još jedan model doći na Fiatove proizvodne trake u Kragujevac. 

U kompaniji "FCA Srbija” proizvodnja je prošle godine okončana 23. novembra, a razlog je bio, kako je tada rekao Marković, usklađivanje proizvodnje sa zahtevima tržišta. Prema njegovim rečima, radnici su prvo bili upućeni na plaćeno odsustvo, a onda su usledili kolektivni godišnji odmor i novogodišnji i božićni praznici. Gotovo dvomesečna pauza u proizvodnji u kragujevačkoj fabrici zvanično je okončana danas, jer su od jutros pokrenute proizvodne trake. Radnici od danas rade u dve smene, a protekla dva dana bila su rezervisana za probnu proizvodnju. 

Predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji “FCA Srbija”, Zoran Marković izjavio za Prvu TV da ne postoji zvanična potvrda da će u kragujevačkoj fabrici biti proizvodnje novog modela. 

"To je ono što stalno očekujemo, da većinski predstavnici kapitala Fiata i države da se dogovore o novom modelu i to je sigurnost za radnike. Velika je opasnost, svi živimo od te kompanije, 4.500 radnika. Očekujemo da izađu sa konkretnim planom i projekcijom za naredni period", naveo je Marković za Prvu TV. 

Međutim, predsednik Sigit Srbija, glavnog Fiatovog komponentaša u svetu u proizvodnji plastičnih delova, Davor Veličkovski, izjavio je nedavno za InfoKG da će 2020. biti ogromna "odskočna daska" za automobilsku industriju u Srbiji. Dodao je i da model 500L ima, kao i svaki proizvod, svoj životni vek, i naglasio da kada još jedan model dođe na Fiatove proizvodne trake u Kragujevac, očekuje veliki porast obima proizvodnje, ponovno uvođenje treće smene i zapošljavanje novih ljudi.  

Opširnije o tome ovde: EKSKLUZIVNO: 2020. ogroman skok naše auto industrije, u FIAT stiže još jedan model, nova radna mesta, a kompletan intervju sa predsednik kompanije “Sigit Srbija”, Davorom Veličkovskim pročitajte ovde: DAVOR VELIČKOVSKI - "Sigit" Srbija lider i model za uspeh cele "Sigit" grupe

Izvor: Prva TV i InfoKG