InfoFoto: Ilustracija - mup.gov.rs

Policija POJAČALA KONTROLU korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Ponedeljak, 11 03 2019

Saobraćajna policija sprovešće od danas do 17. marta pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Reč je o međunarodnoj akciji koja je danas počela u 29 država članica organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija). 

Pripadnici saobraćajne policije će sprovesti pojačanu kontrolu usmerenu, pre svega, na sankcionisanje vozača koji ne koriste sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i onim vozačima koji decu prevoze na nepropisan način”, navodi se u saopštenju MUP-a. 

U Srbiji je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 83 odsto, a na zadnjim svega 12 procenata, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja. Takođe, podaci ove Agencije pokazuju da oko 52 odsto roditelјa prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je od početka 2019., u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima, poginulo 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila.