Info

Ponuda za oružare: Plaćeni prekovremeni rad za nadoknadu propuštenog u štrajku

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Utorak, 29 05 2018

Stanje u fabrici "Zastava oružje" redovno je od kako je juče prekinut štrajk. Sindikalci su najavili novi protest ispred Vlade Republike Srbije i resornog ministrastva za četvrtak, koji je za sada ipak neiszvestan. Poslovodstvo fabrike ga smatra nepotrebnim. Ponudiće im da prekovremenim radom ili radnim subotama nadoknade propušteno u proizvodnji tokom štrajka i da im to bude plaćeno.

"Ne znam kog obima i kakve aktivnosti sindikalci planiraju na novom protestu u Beogradu, ali smatram da je nepotreban. Trebalo bi da se okrenemo radu i nadoknadimo propušteno tokom štrajka. Ministarstvo, poslovodstvo i Nadzorni odbor štrajk od početka smatraju nerealnim i neosnovanim. Zakon važi za sve, a strahove radnika od loše dokapitalizacije, odnosno privatizacije razumemo, ali su nepotrebni, to se ovde neće desiti. Pokrenuta je inicijativa prema Vladi da se ukine solidarni porez i to je u proceduri, tako da ne vidimo razlog za nove proteste", kaže za InfoKG direktor "Zastava oružja" Milojko Brzaković. 

Sve navode iznete tokom zborova i u javnosti Brzaković naziva pretencioznim i neargumentovanim. Kaže da su uslovi zadovoljavajući, zaštitna oprema kompletna i atestirana. "Naneta je šteta ugledu fabrike. Naši kupci sa razlogom su bili zabrinuti, ali se nadamo da do otkazivanja porudžbina neće doći i da će ipak prevagnuti kvaitet naših proizvoda koji im je poznat", kaže Brzaković u razgovoru za naš portal.

Uprkos svemu i zakonu o štrajku koji ne nalaže to, poslovodstvo će oružarima ponuditi da im plati prekovremeni rad tokom kojeg bi nadoknadili propušteno u proizvodnji tokom obustava rada, kako bi se anulirala kašnjenja u isporukama proizvoda, najavljuje Brzaković. 

Sa druge strane, Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organzacije "Zastava oružja", kaže da komunikacija sa poslovodstvom ne postoji, pa ni ovakav predlog još nije došao do radnika. "Ako nam ponude nešto tako, naravno da ćemo sesti da razgovaramo. Za sada nas niko nije kontaktirao. Videćemo... Da li taj ili neki drugi model, razgovaraćemo", kaže Ilić za InfoKG. 

Povodom najavljenog protesta u Beogradu, Sindikalna organizacija još uvek nema jasnu sliku. "U toku je prijavljivanje radnika za odlazak. To mora biti aposluna većina da bi imalo smisla. Do kraja dana ćemo imati jasniju sliku. Ako ne bude bilo dovoljno prijavljenih, najavljeni protest za četvrtak mogao bi da bude otkazan", kaže Ilić.