Info

Pooštravanje mera proziv zagađenja Gružanskog jezera: Pravila ponašanja, kazne i video nadzor

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 14 03 2017

Pitanje odlaganja komunalnog otpada na priobalju Gružanskog jezera moglo bi da bude bliže rešenju donošenjem mera koje bi onemogućile dalje zagađenje jezera. Nadležne službe pripremaju novu skupštinsku odluku o uređenju naselja, a sa novim Zakonom o prekršajnom postupku biće utvrđene i visine novčanih kazni za nesavsene građane. Ribočuvarska služba uvešće video nadzor.

Imajući u vidu da se Gružansko jezero nalazi na teritoriji opštine Knić, da je njegovo uređenje u nadležnosti ove opštine, a da je ono strateško izvorište vodsnabdevanja Kragujevčana, te posećena destinacija ljubitelja prirode i ribolovaca, Knić i Kragujevac će zajedno raditi na rešavanju piroblema zagađenja.

Akcije koje povremeno organizuju ribolovačka udruženja i udruženja zaštita životne sredine, daju kratkoročne rezultate, a je cilj da zajedno sa opštinom Knić, i inspektorima koji će imati značajnu ulogu, zagađenje jezera otpadom rešimo dugoročno, rekli su predstavnici grada Kragujevca na sastanku upriličenom ovim povodom.

Nadležne stručne službe opštine Knić, pripremaju novu skupštinsku Odluku o uređenju naselja, kojom je obuhvaćen i komunalni otpad, a sa novim Zakonom o prekršajnom postupku biće utvrđene i visine novčanih kazni za nesavesne posetioce Gružanskog jezera koji bacaju i ostavljaju smeće za sobom.

U očuvanju flore i faune na ovom jezeru nadomak Kragujevca, veliki doprinos će imati i Ribočuvarska služba, koja će ugraditi video nadzor na najrizičnijim mestima na obali. Ribočuvari, kojih ima dovoljno, dežuraće svakodnevno i opominjati ribolovce i posetioce. Ova služba priprema i pravila ponašanja na jezeru koja će morati da se poštuju, a koja će biti vidno istaknuta i deljena posetiocima. Da bi se sve ove aktivnosti što efikasnije realizovale i zajednički izkoordinirale, grad Kragujevac je ponudio svoju pomoć u ljudskim resursima.