InfoFoto: Privatna arhiva

Portiću i Jeniću titule EVROPSKIH ŠAMPIONA u Somboru (FOTO)

Autor: InfoKG
12:30 | Sreda, 01 02 2023

Kragujevčani Dalibor Portić i Vladimir Jenić osvojili titule evropskih šampiona za Kragujevačkog goluba visokoletača na Evropskoj izložbi balkanskih rasa golubova u Somboru. Portić je osovijo titulu sa crvenom ženkom i plavoprugastim mužjakom ove rase, a Jenić sa mladim plavoprugastim mužjakom. 

Posle 35 godina, Evropska izložba balkanskih rasa golubova održana je krajem januara u Somboru. Izlagači iz okolnih zemalja borili su se za prestižne titule "Evropskog šampiona" i "Majstora uzgoja". 

Glavni supervizor i kontrolor suđenja bio je Augus Heftberger sudija Evropskog saveza, predsednik sekcije golubova i član standard komisije Evropskog saveza.  

Na ovoj izložbi, između ostalog, pet izlagača je izložilo 28 Kragujevačkih golubova visokoletača.  

Po prvi put u istoriji odgoja ovog goluba, proglašen je Evropski šampion i Majstor odgoja, a to je Milan Brkić iz Lalića sa plavokovanim mužjakom.

Evropskim titulama su se okitili i Kragujevčani. Titulu evropskog šampiona osvojio je i Dalibor Portić sa crvenom ženkom i plavoprugastim mužjakom i Vladimir Jenić  sa mladim plavoprugastim mužjakom.

Podsetimo, Kragujevački golub visokoletač, autohtona rasa iz grada na Lepenici, kojoj je pretio nestanak, zahvaljujući Daliboru Portiću zvanično je priznata u Evropi. Opširnije ovde: Zahvaljujući Daliboru Portiću KRAGUJEVAČKI VISOKOLETAČ priznat u Evropi.

Galerija slika