Posao za 71 lice: Za mere aktivne politike zapošljavanja NSZ i grad obezbedili 16,3 miliona

Utorak, 11 Februar 2020 13:00Autor: Branko VukašinovićFoto: Arhiva

Za realizaciju četiri mere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, kroz koje bi trebalo 71 lice da dođe do posla, grad Kragujevac i ovdašnja filijala Nacionalne službe za zapošljavanje opredelili su više od 16,3 miliona dinara.  To je poručeno sa 23. sednice Gradskog saveta za zapošljavanje na kojoj je razmatran predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Kragujevca za ovu godinu.  

U okviru programa aktivne politike zapošljavanja, ovdašnja filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i grad Kragujevac realizovaće četiri mere, a to su subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, subvencije za samozapošljavanje, program javnih radova i po prvi put mera zapošljavanja pripravnika, za mlade sa višim i visokim stepenom obrazovanja. Ukupan iznos za realizaciju ove četiri mere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini je 16.336.000 dinara. Od toga, grad je za te namene iz budžeta opredelio 8.894.800 dinara, a to je, kako kažu u Gradskoj upravi, dva miliona više u odnosu na prethodnu godinu. 

Grad se u okviru ovih mera opredelio za finansijsko učešće sa 55 posto u četiri programa i to za program javnih radova za 16 osoba sa invaliditetom u ukupnom iznosu od 976.800 dinara, subvencije za zapošljavanje 25 teže zapošljivih lica 3.080.000 dinara, subvencije za samozapošljavanje 26 lica 3.597.000 dinara i program zapošljavanja pripravnika sa visokim nivoom kvalifikacija u privatnom sektoru. Kroz ovu novu meru grad će podržati radno angažovanje četiri lica mlađa od 30 godina sa prosečnom ocenom iznad 8,5 na prethodno završenim studijama u ukupnom iznosu od 1.331.000 dinara”, poručeno je sa sednice Gradskog saveta za zapošljavanje.

Prema rečima predsednika Saveta za zapošljavanje i člana Gradskog veća za privredu, Radomira Erića, ove mere su plod iskustva dosadašnjeg rada za koje vlada interesovanje i za koje najefiksnije mogu da se utroše sredstva.

Najnovije vesti iz ove kategorije

f