InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Poskurice peti domaćin Šumadijskih zimskih igara 2023

Autor: InfoKG
14:22 | Nedelja, 19 02 2023

U Domu u selu Poskurice u kvizu znanja, pletenju, rešavanju zagonetki, poslovicama, krunjenju kukuruza, pikadu sa domaćinom nadmetale su se ekipe iz Resnika i Velikih Pčelica. U kulturno umetničkom delu programa nastupao je orkestar i folklor CZNTK ‘’Abrašević’’ i folklori domova kulture sela Resnik i Velike Pčelice. Uz podršku Centra za strna žita i razvoj sela grad Kragujevac je pokrovitelj ove manifestacije koja na najbolji mogući način povezuje sadašnjost i tradiciju, stare običaje šumadijskih sela.

"Šumadijske zimske igre traju od 2009. godine a zahvaljujući gradonačelniku Nikoli Dašiću, ove godine manifestacija je oživela i dobila novi impuls, podsetila je Snežana Živanović Katić, savetnica gradonačelnika za poljoprivredu.  Šumadijske zimske igre ponovo okupljaju sve generacije radi zabave i druženja. Ovu manifestaciju čine svi ljudi, sva muzika i folklor, koji na najbolji mogući način povezuju sadašnjost i prošlost koja nas podseća na našu tradiciju, korene, običaje, na ono što moramo po svaku cenu da sačuvamo, podsetila je Snežana Živanović Katić i takmičarskim ekipama poželela sreću, kvalitetno nadmetanje, dobru zabavu i druženje. Sigurna sam da će Poskurice i meštani biti dobri domaćini i da će i posetioci i učesnici odavde poneti lepe utiske", kazala je Živanović Katić.

Tokom trajanja Šumadijskih zimskih igara u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom i Domom zdravlja Kragujevac za meštane sela domaćina održavaju se besplatni lekarski pregledi, pa su danas u Domu u Poskuricama meštani mogli da  se pregledaju.