Info

Posle obećanja “NEĆE VIŠE”, automobili i ulice kod kotlarnice “Erdoglija” ponovo prekriveni ČAĐOM – Evo šta sada kažu u “Energetici”

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 18 12 2020

Građani koji žive u blizini kotlarnice “Erdoglija” besni su jer su im u sredu ujutru automobili i ulice bili prekriveni čađom, iako je prošle nedelje, kada je iz jednog od dimnjaka “kuljao” gusti crni dim, iz “Energetike” saopšteno da se tako nešto više neće događati, jer su tada na ovom mestu kao energent počeli da koriste isključivo prirodni gas. Međutim, izgleda da tada nisu svi kotlovi pokrenuti na prirodni gas. Naime, iz “Energetike” je sada saopšteno da je do pojave čađi došlo jer je jedan od kotlova po prvi put pokrenut na prirodni gas. Ponovo obećavaju da se tako nešto više neće dogoditi.  

Samo nekoliko dana od pojave gustog crnog dima iznad kotalrnice “Erdoglija” i obećanja iz Energetike da se tako nešto više neće dogoditi, meštani ovog dela grada su ponovo kontaktirali portal InfoKG i prosledili fotografije automobila i ulica, koji su prekriveni čađom.  

Građani kažu da se to stalno događa u jutarnjim satima kada svi spavaju, jer se, prema njihovim rečima, tada zagreva sistem i sva čađ koja izazi iz dimnjaka pada na dole, odnosno na automobile i ulice.  

Shodno tome, nameće se pitanje, gde je sada zapelo, ako je prošlog petka iz Energetike saopšteno da se od tada u ovoj kotlarnici kao energent koristi samo prirodni gas i da ovakvih problema više neće biti. 

U kragujevačkoj toplani neosporavaju pojavu čađi u sredu ujutru u blizini kotalrnice “Erdoglija” i kažu da je to proizvod doskorašnjeg rada kotlova na mazut.

“Naime, kotlovi u kotlarnici Erdoglija od 10. decembra, nakon pojave poremećaja sagorevanja, o kome je bilo obaveštenja, rade na prirodni gas. Međutim, jedan od kotlova je, nakon rada na mazut, prvi put pokrenut na prirodni gas 16. decembra. Tada je, prilikom startovanja kotla, izbacio praškaste materije koje predstavljaju naslage formirane u period kada je kotao koristio mazut kao emergent”, saopštili su iz Energetike. 

Kao i prošlog, tako i ovog puta iz Energetike su obećali da ovakvih ili sličnih situacija više neće biti do kraja grejne sezone, s obzirom da će se, kako tvrde, i dalje kao energent koristiti isključivo prirodni gas. 

Međutim, nemaju ovu vrstu problema samo građani koji žive u blizini kotlarnice “Erdoglija“, već i u drugim delovima grada, pogotovo meštani Pivare, kojima su neretko tokom grejne sezone kuće, dvorišta i automobili prekriveni pepelom. 

Bezbroj puta smo o tome do sada pisali, ali ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da se ovake situacija zaista više neće događati kada u svim kotlarnicama “Energetike“ budu postavljeni kotlovi na gas, što je najavljeno za sledeću godinu, kao i da su za to opredeljena sredstva iz republičkog budžeta.

Galerija slika