Info

Posle protesta zbog ubistva Ognjanovića i advokati u Kragujevcu ponovo rade

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Ponedeljak, 06 08 2018

Advokati u Srbiji, samim tim i u Kragujevcu, od danas su ponovo počeli da rade, posle jednonedeljnog protesta zbog ubistva njihovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića (57), saopšteno je iz Advokatske komore Srbije. 

Ovim protestom advokati su izrazili ne samo jedinstveni stav povodom ubistva kolege Ognjanovića, već i opravdano očekivanje čitave profesije da rasvetljavanje napada na advokate mora predstavljati pitanje od posebnog javnog interesa i prioritet u radu organa krivičnog gonjenja, kao i da u sistemu krivičnopravne zaštite advokat mora biti jednako zaštićen kao sudija ili tužilac”, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije. 

Iz Advokatske komore Srbije poručuju da će narednih dana biti formirano Stalno telo za praćenje istraga svih napada na advokate koje će činiti predstavnici advokature, sudstva, tužilaštva, policije i Ministarstva pravde. Naglašavaju da će pratiti dalјi rad nadležnih državnih organa na rasvetlјavanju ovog zločina do 20. septembra, kada će na osnovu informacija svojih predstavnika u Stalnom telu i u zavisnosti od postignutih rezultata istrage, doneti odluke o dalјim merama i aktivnostima, uklјučujući obustavu rada i raspisivanje novčane nagrade za rasvetlјavanje slučaja.