InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Posle ukupno 42 sata rada, Skupština grada okončala sednicu, ali sa dnevnog reda skinuto čak 8 tačaka!

Autor: InfoKG
18:47 | Sreda, 15 05 2024

Maratonska sednica skupštine grada, prva po redu, koja je počela još 24. aprila i sa prekidima trajala do danas (3 dana zasedanja), posle ukupno 42 sata trajanja, okončana je danas oko 18,30 sati. Obeležilo ju je to što su opozicioni odbornici svoje vreme za diskusiju koristili da ćute za govornicom, što joj je upravo i dalo epitet "maratonska". Međutim, ona sigurno još uvek ne bi bila gotova da predlagači sa dnevnog reda nisu povukli čak 8 tačaka, što jeste u skladu sa Poslovnikom, ali i te kako je zasmetalo opoziciji. 

Za 17 sati rada usvojeno samo 5 od 35 tačaka dnevnog reda

Podsetimo, odbornici su se u skupštinskoj sali povodom ove sednice prvi put našli 24. aprila i, zbog odluke opozicije da ćuti za govornicom, sednica je trajala 17 sati. Za to vreme usvojeno je samo 5 tačaka dnevnog reda. 

Sednica je trebalo da bude nastavljena 10. maja, ali se zbog nedostatka kvoruma, jer nisu došli predstavnici vladajuće većine, to nije desilo.

BEZ KVORUMA: ODLOŽEN nastavak MARATONSKE sednice Skupštine grada

Zasedanje lokalnog parlamenta nastavljeno je juče, a kako se opozicija ponašala po istom modelu, za 16 sati rada usvojene su četiri tačke dnevnog reda. 

Današnje zasedanje trajalo je 9 sati, i time je sednica zaključena. To se, međutim, ne bi desilo da sa dnevnog reda nije skinuto čak 8 tačaka. 

SG za 16 SATI rada usvojila tek četiri tačke dnevnog reda: Opozicija opet ćutala, INCIDENT, sednica se nastavlja DANAS

Zamenica predsednika Skupštine grada nije imala u ovom trenutku odgovor da li će i kada Skupština o pomenutim tačkama raspravljati. Naglasila je da sve jeste urađeno po Poslovniku.

Pored ranije usvojenih odluka, odbornici su tokom današnjeg zasedanja usvojili odluke o davanju saglasnosti na Odluke Nadzrnog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Šumadija“, Odluku o prenosu udela grada Kragujevca u kapitalu Istraživačkog razvojnog centra za bioinžinjering „Biorc“ doo Kragujevac i Odluku o prihvatanju udela naknade u društvu Rad grupa d.o.o. Kragujevac. U okviru tačke dnevnog reda koje se odnose na oblast izbora, postavljenja, imenovanja i razrešenja na prvoj redovnoj sednici Skupštine grada imenovan je vršilac dužnosti direktora Centra za obrazovanje Kragujevac, Nenad Tanasijević. Dosadašnji v.d. direktora Gradske turističke organizacije Bojan Pavlović, imenovan je za funkciju v.d. Ustanove kulture „Koraci“, dok je dosadašnja direktorka ove ustanove Mirjana Milenković imenovana na funkciju v.d. direktora Gradske turističke organizacije.

Tačku "odbornička pitanja" opozicioni odbornici iskoristili su da redom pitaju "šta je sa 296 miliona dinara iz gradskog budžeta?" (za toliko je, prema mišljenju ujedinjene kragujevačke opozicije, oštećena gradska kasa u "slučaju" zemljište kod Zastavinog servisa).

Možda će vas zanimati i: Na zahtev kragujevačke opozicije zakazana sednica SG po hitnom postupku, teme Tržnica i zemljište kod Zastavinog servisa