Info

Posledice bombardovanja po zdravlje: U Kragujevcu najveći problem izlivanje piralena iz industrijskih trafoa

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 17 04 2019

Tokom NATO bombardovanja najveće posledice po zdravlje građana Kragujevca i okoline izazvalo je gađanje industrijskih postrojenja koja su pod velikim ekološkim rizikom, odnosno trafoa u Zastavi, odakle se izlila ogromna količina piralena koji je dospeo u Lepenicu. To je rečeno na šestoj sednici Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, koja je juče održana u našem gradu.

Sednici Komisije prisustvovali su predstavnici Grada, Kliničkog centra, Zavoda za medicinu rada, Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja, ali i predstavnici nekadašnje Zastave, rodbina preminulih radnika koji su raščišćavali teren nakon bombardovanja fabrike, kao i građani sa medicinskom dokumetacijom.

U dosadašnjem radu Komisije, fokus istraživanja je bio na deci rođenoj posle 1999. godine. Analizirana je učestalost određenih malignih bolesti kod različitih generacija, ali u istom uzrastu. Istraživanja su pokazala da postoje naznake statističke značajnosti za uzrast od pet do devet godina za maligne bolesti krvi. Dokazano je da je na tu populaciju delovao određeni toksični faktor koji je doveo do toga da deca tog uzrasta budu pojačano osetljiva na nastanak malignih bolesti. Sledeća faza istraživanja je izolacija uzročnika.

"Najveći problem u Kragujevcu je trafo ulje odnosno piralen. Sramotno je za NATO agresiju, ali i ljude koji su rukovodili tom akcijom što nisu gađali vojne ciljeve nego industrijska postrojenja koja su pod velikim ekološkim rizikom. Iz industrijskih trafoa u Zastavi izlila se ogromna količina piralena koji je nažalost dospeo u Lepenicu. Osim studije o zdravlju građana Kragujevca, neophodno je da se uradi i opsežno istraživanje životne sredine na ovom području", rekao je predsednik Komisije Darko Laketić.

Članovi Komisije razgovarali su sa radnicima koji su radili na raščišćavanju terena u Zastavi, od kojih je preuzeta medicinska dokumentacija. Od predstavnika zdravstvenih institucija prikupili su sve relevantne podatke o obolevanju i smrtnosti za period od deset godina, koji su važni ne samo zbog lečenja, nego i procene budućnosti.

Cilj Komisije je da u početnoj fazi obezbedi mogućnost da se oboleli leče u određenim ustanovama u inostranstvu, da se uradi prevencija bolesti i asanacija životne sredine tamo gde je to potrebno.

Komisija je pre Kragujevca posetila Vranje i obišla sve lokacije gde je palo najviše projektila sa osiromašenim uranijumom. Nakon Kragujevca, sednice Komisije biće održane u Novom Sadu i Pančevu. Komisija, koju je Skupština Srbije imenovala u maju prošle godine, ima rok da preliminarni izveštaj o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje građana dostavi 2020. godine.