Info

Poslednje pripreme za tradicionalnu božićnu trpezu: Badnjaci, žito, voće, ali i pirotehnika (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Nedelja, 06 01 2019

Na kragujevačkim pijacama i oko njih velike su gužve par dana uoči Božića, a naročito je tako bilo jutros kada su se obavljale poslednje pripreme za prazničnu trpezu. Užurbano su se kupovali badnjaci, slama i namirnice koje se tradicionalno nalaze na stolu - suvo voće, orasi, žito, bundeva... 

Nisu u manjini ni oni koji bi rado u kuće uneli celu šumu badnjaka, pa kupuju što veće, ali prodavci kažu da ipak većina uzima manje, uz koje ide i nešto pšenice, kukuruza i slame. Cene badnjaka kreću se od 50 do 300 dinara. Uz njih, prodaju se i zasađena pšenica koja košta 100 dinara, slama koja je od 30 do 50, dok su kesice kukuruza po 50. Ukrasni venčići i korpice su po 200 ili 300 dinara. 

Na tezgama koje smo obišli ovih dana najviše je gužve oko suvog i koštunjavog voća i ostalih namirnica koje se po tradiciji nalaze na božićnoj trpezi. Kupuju se manje količine, uglavnom simbolično, kažu prodavci. Za kilogram oraha treba izdvojiti od 600 do 1000 dinara, lešnici su 800, a suvo voće uglavnom se prodaje upakovano po 100 grama, što staje po stotinak dinara. Pakovanja urmi, kajsija, šljiva, brusnica koštaju po 120 dinara. 

Korpica kivija staje od 180 do dinara, kao i kilogram banana ili mandarina, pomorandže su 130, a jabuke uglavnom 60 dinara. Limun je 130, ananas 180, grejp 150, a nar 200 dinara. Belo grožđe je stiglo iz Italije, a cena mu je 280 dinara za kilogram.

Badnje veče i Božić neće, nažalost, proći ni bez pirotehnike. "Petarde, ajmo petarde", čili smo prolazivši oko pijace. Ovom prilikom apelujemo na građane da vode računa o tome gde kupuju petarde, vatromete i slična pirotehnička sredstva, jer bi, u slučaju da ona nisu atestirana, kao što je reč kod onih kupljenih na ulici, i usled nepravilnog rukovanja, sebe i okruženje mogli dovesti u opasnost. Najbezbednije je, svakako, da se pirotehnike potpuno manete.

Galerija slika