Info

Poslovni forum mađarskih i srpskih privrednika održan u MIND Parku (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 03 06 2022

U MIND parku održan je Poslovni forum Srbija – Mađarska, koji su uz podršku grada Kragujevca organizovali Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i Privredna komora Mađarske – Komitet za Zapadni Balkan.

Privrednike iz Mađarske, predstavnike kompanija koje se bave tretmanom voda, automobilskom i metaloprerađivačkom industrijom i proizvodnjom hrane zainteresovani su da investiraju u grad Kragujevac, pozdravio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i tom prilikom im predstavio razvojne i infrastrukturne projekte koji su značajni za njihovo buduće poslovanje u gradu i regionu.

- Ovo je značajan dan za privredu Šumadije i Pomoravlja, jer smo u prilici da ugostimo privrednike iz Mađarske koji će tokom B2B sastanaka razgovarati sa predstavnicima zainteresovanih domaćih kompanija, rekao je Predrag Lučić, predsednik Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. 

On je podsetio da je 2018. godine u Kragujevcu otvoren počasni konzulat Republike Mađarske, zahvaljujući kome se, u saradnji sa mađarskim partnerima, u gradu realizuju određeni infrastrukturni projekti, i da je osnovana i Info point – kancelarija Privredne komore Mađarske, čije aktivnosti sada daju rezultate.

- Privreda Šumadije i Pomoravlja 2018. godine imala je ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu sa Mađarskom 57 miliona evra, a prošle godine ona je četiri puta veća i iznosila je nešto više od 228 miliona evra. To je pre svega rezultat izvanrednog okvira koji su postavili Srbija i Mađarska, rezultat unapređenja i političkih i privrednih odnosa naše dve zemlje, ali i dela aktivnosti koje su realizovane ovde na lokalu, kazao je Lučić.

Da je otvaranje Kancelarije Privredne komore Mađarske u Kragujevcu važno za privrednu saradnju dve zemlje koje su postigle značajan porast spoljnotrgovinske razmene potvrdio je i Atila Galamboš, predsednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske i najavio intenziviranje saradnje u narednom periodu. Prvo je, kazao je Galamboš, u planu čišćenje jezera Bubanj i prerada otpadnih voda.

Galerija slika