Info

Postavljeno 140 novih KONTEJNERA na 60 lokacija u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Četvrtak, 21 03 2019

Javno komunalno preduzeće “Šumadija” postavilo je 140 plastičnih kontejnera za razdvajanje sekundarnih sirovina na 60 lokacija na teritoriji grada Kragujevca. Razlikuju se po bojama poklopaca - plavoj, žutoj i crvenoj, a u zavisnosti od toga namenjeni su za odlaganje papirne, pet i staklene ambalaže.  

Kompanija “Sekopak”, operater za upravljanje ambalažnim otpadom na teritoriji Srbije, dala je na korišćenje JKP “Šumadija” 140 plastičnih kontejnera za razdvajanje sekundarnih sirovina, koji se razlikuju po bojama poklopaca. Od toga, 60 plavih kontejnera za papir i kartonsku ambalažu, 60 žutih za pet ambalažu i limenke i 20 crvenih za staklenu ambalažu. Na 20 lokacija u gradu postavljeno je po tri kontejnera, a na 40 po dva. 

Cilj nam je da motivišemo sugrađane da razdvajaju otpad koji kasnije dolazi kod nas u Reciklažni centar, gde se vrši obrada takve vrste otpada i prosleđuje ovlašćenim operaterima na dalje zbrinjavanje. Apelujem na sugrađane da ove nove kontejnere koriste onako kako je namenjeno, da u njih ne odlažu komunalni otpad, jer time birnemo o zaštiti životne sredine i na neki način eliminišemo pojave odlaganja otpada van predviđenih prostora i posuda za to”, rekao je direktor JKP “Šumadija”, Nemanja Dimitrijević. Dodaje i da će “Šumadija” iz sopstvenih sredstava do kraja godine nabaviti još jednu količinu ovih kontejnera, a krajnji cilj je da njima bude pokriveno između 200 i 300 lokacija u gradu.

Iz “Sekopaka” poručuju da su postavljanjem novih kontejnera na teritoriji našeg grada unapredili devetogodišnju saradnju sa Javno-komunalnim preduzećem “Šumadija”, nekadašnjom “Čistoćom”. 

Očekujemo da će novi kontejneri doneti rezultate u sakupljenim količinama ambalažnog otpada i da ćemo samim tim doprineti čistijem Kragujevcu. Pozivam građane Kragujevca da rade primarnu slekciju i da pravilno razdvajaju ambalažni otpad”, rekla je direktor Sekopaka, Violeta Belanović Kokir. 

Iz JKP “Šumadija” i “Sekopaka” pozvali su građane da u narednih mesec dana sakupe više od 30 tona staklene ambalaže, koju mogu da odlažu u nove namenski postavljene kontejnere za to, u stare žičane ili da je odnesu u prostorije JKP “Šumadija” u Industrijskoj zoni. Za uzvrat, ukoliko se pomenuta količina sakupi, “Sekopak” će kao poklon gradu dati Origami. Reč je o, kako kažu, lepom kontejneru za sakupljanje stakla, u koji može da stane više od tone stakla i koji će biti postavljen na nekoj reprezentativnoj lokaciji u gradu. 

Inače, novih 140 kontejnera postavljeno je u ulicama Save Kovačevića, Svetozara Markovića, Trgu Vojvode Radomira Putnika, Zorana Đinđića, Stevana Sremca, Nikole Pašića, Dečanskoj, Crvenog barjačeta, Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Ilije Kolovića, Kneza Miloša, Vojvode Putnika, Kneza Mihaila, Lepenički bulevar, Episkopa Save, Gružanska, Sretenjskog ustava, Kralja Aleksandra Karađorđevića, Kragujevačkog oktobra, Rudnička, Bulevar kraljice Marije, Daničićeva, Kralja Milana IV, Gavrila Principa, Atinska, Vladimira Rolovića, Josipa Šnersona, Ilindenska, Spasenije Cane Babović, Zorana Vasića, Zmaj Jovina, Kopitareva, Kosovska, Miloja Živanovića, Elizabet Ros i Save Dimitrijevića.

Galerija slika