Info

Potpisan ugovor sa resornim ministarstvom za unapređenje energetske efikasnosti OŠ "Dragiša Luković Španac"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 25 07 2022

Na Javnom pozivu za dodelu sredstava radi finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u jedinicima lokalne samouprave Ministarstva rudarstva i energetike, gradu Kragujevcu odobrena su sredstva za energetsku sanaciju osnovne škole „Dragiša Luković Španac“. Vrednost ugovora je 29,3 miliona dinara, što je 70 odsto ukupne vrednosti projekta, a preostali iznos finansiraće grad Kragujevac.

U Smederevskoj Palanci, gde je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, uručila ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava, u ime grada Kragujevca, Ugovor o finansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti osnovne škole „Dragiša Luković Španac“ je potpisala Ana Radojević, energetski menadžer.

Vrednost ugovora je 29.339.508 dinara, što je 70 odsto ukupne vrednosti projekta, a preostali iznos sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj kragujevačkoj osnovnoj škole finansiraće grad Kragujevac. 

Radovi obuhvataju zamenu stolarije, postavljanje izolacije, prelazak sa grejanja na ugalj finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja je u sastavu Ministarstva. 

Ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva rudarstva i energetike, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava, rekla je ministarka Mihajlović po uručenju ugovora. 

Ona je navela da sve što se uradi kroz ovaj projekat znači zdraviju životnu sredinu i u zavisnosti od primenjenih mera, uštede energije od 30 do 50 odsto godišnje.