Info

Povećan broj turista, Kragujevac najviše posećivali Bugari

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Petak, 11 01 2019

Kragujevac je od januara do novembra 2018. posetilo gotovo 45.500 gostiju, što znači da je broj turista u odnosnu na isti period 2017. povećan za tri odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samim tim, povećan je i broj noćenja turista, koji je tokom prošle godine iznosio gotovo 94.377. U Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevac kažu da je među gostima najviše bilo bugarskih državljana. 

U Kragujevcu je za 11 meseci 2018. zabeleženo ukupno 45.498 gostiju, a ostvareno je 94.377 noćenja. Domaći gosti su činili oko 55 odsto, a učešće stranih gostiju je oko 45 procenata. Kada je reč o broju noćenja, domaći gosti su ostvarili oko 52 odsto, a inostrani oko 48 procenata. U odnosu na isti period 2017., ukupan broj turista je povećan za 1.377, odnosno za oko 3 odsto, a broj noćenja je povećan za 2.787.  

Iz ovdašnje Gradske turističke organizacije poručuju da su Kragujevac tokom prošle godine najviše posećivali državljani Bugarske, pa potom Bosne i Hercegovine, a prvi put je zabeležena i veća grupa Makedonaca. Dodaju i da je tokom 2018. zabeležen povećan broj Grka koji su boravili u Kragujevcu. 

Zadovoljni smo rastom koji ostvarujemo iz godine u godinu. To je dokaz da se i domaći i inostrani turisti sve više interesuju za naš grad. Posebno nas raduje činjenica da su turisti u većem broju posećivali naše ustanove kulture i u godini jubileja upoznavali se sa kulturno-istorijskim značenjem Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije”, izjavio je za InfoKG v.d. direktora Gradske turističke organizacije ''Kragujevac'', Bojan Pavlović.   

U Gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevac kažu da će podatke za decembar imati početkom februara. Očekuju da će boljoj statistici doprineti, kako kažu, i nekoliko stotina stranih turista koji su u Kragujevcu boravili tokom novogodišnjih praznika. 

S obzirom na to da je Kragujevac u decembru prošle godine konačno stekao status Turističkog mesta druge kategorije, u Gradskoj turističkoj organizaciji se nadaju da će to, između ostalog, doprineti povećanju broja turista.

Smatramo da će boljoj vidljivosti Kragujevca na turističkoj mapi Srbije doprineti i nedavna odluka komisije Ministartva trgovine, turizma i telekomunikacija da naš grad razvrsta u drugu kategoriju turističkog mesta. Ta odluka je rezultat većeg turističkog prometa u toku prethodne 3 godine, ali i izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i turističke suprastrukture. Ovakvo razvrstavanje otvara mogućnost većeg priliva sredstava u gradski budžet po osnovu boravišnih taksi”, zaključio je Pavlović.