Info

Povodom Svetskog dana čišćenja Kragujevčani sredili jezero Bubanj (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
09:30 | Nedelja, 20 09 2020

Svetski dan čišćenja obeležen je juče kao jedna od najvećih građanskih akcija, koju sprovodi globalna organizacija koja ujedinjuje 157 država sveta - Let’s do it World. Kragujevčani su se tom prilikom okupili na jezeru Bubanj.

Ovaj dan se obeležava jednom godišnje, treće subote septembra, kada se ljudi širom sveta okupe da bi čistili otpad sa ulica, šuma, plaža i reka.

U Kragujevcu, Svetski dan čišćenja obeležen je akcijom na jezeru Bubanj u kojoj su, pored JKP Šumadija, učestvovali Klub volontera i akcijaša, Ekološka sekcija Medicinske škole Sestre Ninković i Udruženje građana Zeleni mir. Akciji čišćenja jezera Bubanj odazvali su se i građani samoinicijativno.

Svetski dan čišćenja, najveća volonterska akcija tog tipa, obeležava se u Kragujevcu deseti put zaredom, a jezero Bubanj odabrano je zbog lokacije koja je retkost u centru velikih gradova poput Kragujevca. Grad je opredelio značajna sredstva za uređenje ovog prostora. Zato akcijom apelujemo na sugrađane da tokom cele godine čuvaju prirodu, brinu o zaštiti životne sredine, a posebno na ovoj lokaciji. Novi sadržaji kojima će jezero Bubanj biti oplemenjeno, omogućiće većem broju sugrađana da ovde uživaju, odmaraju ili se rekreiraju. Važno je da i tada sačuvamo lepotu koja nam je podarena na ovoj lokaciji, poručio je Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija.

Galerija slika