Info

Poznata lokacija na kojoj će se graditi DATA CENTAR

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Subota, 01 09 2018

Poznata je lokacija izgradnje novog državnog Data centra u Kragujevcu, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu. Reč je parceli površine 4 hektara koja se nalazi iza Centra za strna žita.

Izgradnja Data centra u Kragujevcu projekat je koji je Vlada Srbije proglasila strateškim, a za čiju će realizaciju iz budžeta Republike biti opredeljeno oko 30 miliona evra. Data centar u Kragujevcu gradiće se na parceli površine 4 hektara koja se nalazi neposredno iza Centra za strna žita.

Radi se o objektu koji će se prostirati na 2400 kvadratnih metara u kome će biti smešteni podaci svih građana Srbije, odnosno ministarstava, lokalnih samouprava i ostalih organa koji su pod ingerencijom Vlade Srbije. Ideja projekta je da se podaci pored centra u Beogradu nalaze na dva mesta kako bi bili sigurniji.

"Kragujevac je posle šest meseci analize izabran u konkurenciji više gradova u Srbiji. Najpre, ovo je univerzitetski grad. Potrudili smo se da nađemo lokaciju koja će zadovoljiti jako visoke standarde tog centra u pogledu bezbednosti i sigurnosti, tako da smo ponudili čak pet lokacija. Pored toga, Kragujevac je prepoznat kao grad koji ima kadrove koji će moći tu da rade odnosno opslužuju veoma sofisticiranu i savremenu opremu", rekao je Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“.

Projekat je sada u fazi izbora konsultanata, prošle nedelje raspisan je međunarodni tender, jer ne samo u Srbiji nego ni u zemljama u okrženju ne postoji objekat takve veličine i standarda. Očekuje se da do kraja godine bude završeno projektovanje i dobijanje neophodnih građevinskih dozvola. Izgradnja, kako je planirano, treba da počne početkom naredne godine, a ideja je da Data centar u Kragujevcu radi u punom kapacitetu već 2020. godine.