InfoFoto: Facebook/Vera Jankovic

PRAVDA ZA NIKOLINU: Peticiju potpisalo blizu 9.000 građana

Autor: InfoKG
12:45 | Sreda, 25 01 2023

Onlajn peticiju “Pravda za Nikolinu”, koju su pokrenuli roditelji trinaestogodišnje devojčice, koja je preminula od posledica udesa kada ju je na pešačkom prelazu udario autmobili, do sada je potpisalo blizu 9.000 građana. Ovom peticijom, kako je saopšteno, apeluje se na sudstvo da počinioci teških krivičnih dela budu što pre sklonjeni sa ulica, kako bi iste te ulice bile bezbednije za sve druge učesnike u saobraćaju.

Nikolinu Janković je 7. decembra oko 19 časova udario automobiliom na pešakom prelazu sedamdesetogodišnji muškarac kod Šoping centra “Big fashion”. Od zadobijenih povreda, Nikolina je preminula 1. januara. Čovek koji je udario Nikolinu na pešačkom prelazu, nakon pritvora od 48 sati, kako kažu njeni roditelji, pušten je na slobodu dok čeka okončanje suđenja. Opširnije ovde: Nikolinina mama za InfoKG: Čovek koji je usmrtio moju ćerku je na SLOBODI, STRAHUJEMO… Zbog toga su do sada održana tri okupljanja na mestu na kom je sedamdesetgodišnjak udario Nikolinu.  

Na mestu gde je Nikolina udarena svakodnevno ljudi voze prebrzo, snimaju se, a što je još tragičnije deca zaustavljaju nepoznate vozače kako bi se provozala tom deonicom puta i snimili brzu vožnju. Da li ta deca znaju za Nikolinu i njenu sudbinu? Da li su im nastavnici ili roditelji skrenuli pažnju na tu tragediju? Da li je moguće da cela Srbija priča i svi mediji prenose naš apel, a upravo deca i bahati vozači svojim ponašanjem pokazuju da im niko ništa ne može i da ih takve tragedije ne dotiču. Mi, iskreno, verujemo da su čuli za Nikolininu tragediju, ali da im sudstvo nereagovanjem i blagim kaznama u praksi šalje jasnu poruku "Gazite decu i pešake, Srbija ima dece za bacanje."

U telefonskom kontaktu smo sa Eskom Zečevićem (tata divne Melise iz Novog Pazara) i Ivanom Vujićem( tata malog Maksima iz Obrenovca), jer smo iste tragedije doživeli i izgubili našu decu zbog bahatih vozača. Oni podržavaju peticiju i nadaju se da se naše tragedije neće ponoviti drugim porodicama, ali očekuju da će ubice njihove dece dobiti odgovarajuću kaznu. 

Odgovarajuće kazne nema. Našu decu ništa ne može da vrati. Ali su trenutne kazne ponižavajuće za porodice preminulih. Jedan od poslednjih primera je slučaj iz Bačke Palanke. 2.5 godine zatvora za ubistvo pešaka pri vožnju u alkoholisanom stanju. Tužilac se nagodio sa sudijom. Za ubistvo devojčice na pešačkom prelazu (16 godina) u Kragujevcu od aprila 2021. godine izrečena je  kazna od 3 godine. Počinilac krivičnog dela, baba od 84 godine još uvek je na slobodi zbog žalbe na kaznu. 

Nakon smrti naše Nikoline, u Kragujevcu se desilo još nekoliko udesa na pešačkim prelazima,  srećom  bez fatalnih ishoda, ali sa povredama (10.01. kod Balkana, 20.01 kod Velikog parka kada je na semaforu udareno dete od 16 godina, dok je bilo zeleno za pešake. Verovatno ima puno sličnih primera za koje i ne znamo).

Na žalost, statistike pokazuju da se po broju poginulih lica u saobraćajnim nesrećama, gledano prema broju stanovnika, Srbija uz Rumuniju i Bugarsku nalazi među najnebezbednijim državama u Evropi. Istovremeno, statistika pokazuje da je u našoj zemlji trend da se za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izriču paradoksalno blage kazne, kojima se evidentno ne ostvaruje pozitivan efekat kaznene politike.  

Čak više od 67% svih kazni, koje su izrečene za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, otpada na uslovne osude, zatim slede novčane kazne, dok se u svega oko 10% slučajeva izriču zatvorske kazne. Dosuđene zatvorske kazne uglavnom su blage i često ispod propisanog minimuma. 

Gradovi Oslo i Helsinki već su uveli smanjenje brzine na 30 km/h i u ta dva grada za godinu dana nijedan biciklista ili pešak nije smrtno stradao. Mada nepopularne mere ograničenja od 30 km/h i 100 km/h pokazale su se u praksi kao vrlo efikasne, pa kada ih uvode zemlje sa znatno kvalitetnijim voznim parkom poput Norveške, Belgije, Holandije i Španije, tim pre bi morala i Srbija. Pre dve godine podnesen je i Andrein predlog – inicijativa za promenu odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika Republike Srbije. U Krivičnom zakoniku Republike Srbije predlažemo sledeće izmene u smislu pooštravanja kazni:

– U članu 297, stav (2) umesto od 2 do 12 godina zatvorske kazne, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, predlažemo strožiju kaznu zatvora od 5 do 15 godina, kao za ubistvo.          
– Kazna za nasilničku vožnju sa smrtnim ishodom – 30 godina zatvora.
– Uvodi se kazna: trajna zabrana upravljanja motornim vozilom
”, navodi sa u saopštenju Nikolinine mame, Vere Janković.

Peticiju “Pravda za Nikolinu”, koja je pokrenuta 19. januara do sada je potpisalo blizu 9.000 građana. 

Peticijom se apeluje na sudstvo da počinioci teških krivičnih dela budu što pre sklonjeni sa ulica i iste te ulice učine bezbednim za sve druge učesnike u saobraćaju. Želimo da nijedna porodica više ne strepi dok su im deca na putu za školu ili dok odlaze i vraćaju se sa treninga”, poručuju Nikolinini roditelji. 

Ukoliko želite da podržite porodicu Janković u naporima da čovek koji je automobilom udario njihovu ćerku, nakon čega je ona preminula, bude iza rešetaka do okončanja suđenja, a ne na slobodi, možete “potpisati” peticiju ovde: Pravda za Nikolinu.