InfoFoto: kg.ac.rs

Predavanje akademika Ivana Gutmana u kragujevačkom Univerzitetu - “Hemija i matematika – Zašto sam dobio nagradu za životno delo?"

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 16 05 2022

Predavanje akademika Ivana Gutmana, pod nazivom “Hemija i matematika – Zašto sam dobio nagradu za životno delo?“, biće održano sutra od 19 časova u Svečanoj sali kragujevaćkog Univerziteta. 

Akademik Ivan Gutman, najbolje rangirani srpski naučnik na listi američkog Univerziteta Stanford, profesor emeritus Prirodno - matematičkog fakulteta i načelnik Odseka za prirodne nauke Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, na predavanju će predstaviti naučne rezultate koje je postigao tokom pedeset godina rada na kragujevačkom Univerzitetu, a zahvaljujući kojima mu je ova institucija dodelila Svetosavsku nagradu za životno delo, 2019. godine, a 2021. je postao prvi laureat “Medalje SANU“ iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka. 

Na predavanju će biti reči i o brojnim primerima iz istorije nauke, odnosno o dvomilenijumskoj istoriji matematičke hemije tokom koje se matematika primenjivala u hemiji, a ujedno su hemijska otkrića dovodila do nastanka novih matematičkih pojmova i rezultata. 

Organizatori predavanja su Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.