Info

Predškolaci i osnovci kroz igru će savladavati znakovni jezik

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 24 09 2018

Povodom Međunarodne nedelje gluvih najavljeno je unapređenje rada u sistemu grada Kragujevca, pre svega edukacijama najmlađih u osnovnim školama i pripremnom predškolskom programu, jer deca najbolje kroz igru mogu da savladaju znakovni jezik.

Povodom Međunarodne nedelje gluvih u zgradi Gradske uprave danas je priređen prijem za predstavnike Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga. 

Predstoji unapređenje rada u sistemu, naročito kada je reč o edukaciji najmlađih. Edukacija će se organizovati u osnovnim školama i pripremnom predškolskom programu, jer deca najbolje kroz igru mogu da savladaju znakovni jezik.

Ovogodišnje obeležavanje nedelje gluvih posvećeno je prevenciji i promociji zdravlja, pa su aktivnosti usmerene na preventivne zdravstvene preglede. Predsednica Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga, Biljana Milanović, naglasila je da je glavni cilj manifestacije da se skrene pažnja javnosti na ravnopravno uključivanje gluvih u sve sfere života u lokalnoj zajednici.
 
Tokom obeležavanja međunarodne nedelje gluvih biće organizovane brojne aktivnosti u prostorijama udruženja. U pitanju su besplatni preventivni zdravstveni pregledi za članove udruženja, edukacija zdravstvenih radnika, okrugli sto na temu zapošljavanja gluvih i nagluvih, kao i sportske aktivnosti.

Inače, Međunarodnu nedelju gluvih obeležavaju širom sveta, ukupno 133 nacije, svake godine u poslednjoj nedelji septembra.