InfoFoto: ilustracija

Predstavljane modela dvojezične nastave u školama

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Utorak, 23 04 2019

U Kontakt galeriji SKC-a sutra od 18 sati biće predstavljen CLIL, model podučavanja koji objedinjuje učenje nastavnog predmeta i stranog jezika, u okviru koga se nejezički sadržaji izučavaju na stranom jeziku.

U ovim programima strani jezik je sredstvo za predmetnu nastavu nejezičkih sadržaja, a specifičnosti CLIL nastave u odnosu na tradicionalnu sastoje se i u posebnim pedagoškim, psihološkim i metodičkim sredstvima: centralni položaj učenika, interaktivna nastava, podrška u učenju: nastavnik-učenik, učenik-učenik, drugi izvor, posredničkoj ulozi nastavnika koji pomaže učeniku u kognitivnim podsticajima u okviru pojedinačne zone proksimalnog razvoja, razvoju receptivnih veština...

Kao jedan od vidova primene politike Saveta Evrope o učenju stranih jezika, dvojezična nastava razvija se i u Srbiji od školske 2004/05 godine.

Osim predstavljanja gotovih modela zasnovanih na višegodišnjoj praksi edukatora i profesora jezika biće reči i o mogućnostima primene istog u savremenom, aktuelnom metodičkom trenutku.