InfoFoto: Facebook/Fakultet tehničkih nauka Čačak

Predstavljen novi program studija MASTER 4.0

Autor: InfoKG
13:00 | Petak, 06 09 2019

U Vladi Republike Srbije predstavljena su četiri interdisciplinarna studijska programa pod jedinstvenim nazivom Master 4.0, nastala kroz blisku saradnju univerziteta i privrede, a u cilju povezivanja savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga. Planiran je upis 140 studenata. Konzorcijum Univerziteta u Kragujevcu je oko jedinstvene ideje okupio četiri fakulteta.

Na javnom konkursu koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija“ realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabrana su četiri najbolja konzorcijuma, što je ukupno 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša. Planiran je upis 140 studenata.

Među odabranima je konzorcijum Univerziteta u Kragujevcu koji je oko jedinstvene ideje okupio četiri fakulteta - Fakultet tehničkih nauka u Čačku i kragujevačke fakultete: FIN, PMF i Ekonomski fakultet. 

Na konferenciji u Vladi sa premijerkom Anom Brnabić sastali su se rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović i dekani fakulteta učesnika u programu Master 4.0.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Master 4.0 rezultat izbora najboljeg sadržaja postojećih programa koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbeđivanju uslova za dalji rast IT sektora

„Po prvi put naši fakulteti ne nastupaju kao konkurentske već kao partnerske institucije, a veliki deo su eksperti iz prakse koji će studentima preneti znanja i upoznati ih sa korišćenjem najsavremenijih tehnologija i metoda koje se u privredi primenjuju.“ 

Premijerka je istakla da od ovih programa očekuje da će obezbediti kvalitetan kadar koji će moći da stvori konkurentsku prednost IT kompanija koje posluju u Srbiji, čime će se obezbediti dalji rast IT industrije.

„Fakulteti su i dalje jedine institucije koje mogu da pruže znanja na nivou koji je potreban privredi. Njihova suštinska prednost je ta što nude živog predavača koji je ekspert iz date oblasti i sa kojim student može da vodi dijalog. Pored redovnog susreta sa realnim poslovnim problemima na obaveznim praksama u kompanijama, direktni kontakt sa vrhunskim stručnjacima je nešto što neformalni internet kursevi sličnog sadržaja ne mogu da ponude,“ rekao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Među zahtevima javnog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani je i da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će se tako studenti imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i druge.

Prema uslovima konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na kome su dobili sredstva za realizaciju programa, sve uključene visokoškolske institucije u obavezi su da omoguće upis najmanje dve generacije studenata.