Info

Prekinut maratonski sastanak poljoprivrednika i premijerke

Autor: InfoKG
19:09 | Ponedeljak, 15 08 2022

Sastanak poljoprivrednika, koji danima protestuju i blokiraju puteve širom Srbije i premijerke Ane Brnabić, koji je počeo u Vladi RS još jutros u 10 časova, prekinut je upravo, iako se nije postigao finalni dogovor. Poljoprivrednici neće odustati od blokada, ali ima, kako kažu, dobre volje da se omogući protok saobraćaja na određeno vreme.

Zahtevi poljoprovrednika - Otkupna cena suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, 30 odsto subvencija za đubrivo, kao i da se proglasi stanje elemenatarne nepogode zbog velike suše. (Beta)

Kako je sastanak odmicao, formiralo se sve više blokada na putevima širom Srbije, pa tako i oko samog Kragujevca.

Premijerka je još u prepodnevnim satima poručila, podsetimo, da niko neće izaći iz zgrade Vlade dok se ne postigne neki dogovor.

Prema rečima poljoprivrednika, postignut je dogovor oko cene mleka, a ima indicija da bi moglo da dođe do dogovora oko cene suncokreta.

Očekuje se da se sastanci u svakom slučaju nastave u narednim danima i da se u najkraćem roku sve reši.

Teme pregovora u toku dana kratko se dotakao i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da uvek ima razumnih i nerazumnih zahteva i da će država da se saglasi sa onim što je razumno.

Nedimović: Razgovori sa poljoprivrednicima sve do postizanja dogovora

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je na današnjim razgovorima premijerke i članova Vlade sa predstavnicima poljoprivrednika koji štrajkuju postignut visok stepen saglasja oko premija za mleko i oko podrške poljoprivrednim proizvođačima vezano za gorivo.

Nedimović je rekao da je sastanak trajao 9 sati i da je na kratko prekinut kako bi poljoprivrednici obavestili svoje kolege o rezultatima razgovora, kao i da će biti nastavljen i trajati možda i cele noći i sutra, koliko god je potrebno da se postigne dogovor.

Razgovori su bili teški, a budžet nije ćup iz kojeg vadi koliko ko hoće, a ni Vlada ne može da garantuje cene, preneo je Nedimović.