Info

PREMIJERKA 27. marta uručuje mladim naučnicima ključeve 88 stanova

Autor: Branko Vukašinović
15:45 | Petak, 22 03 2019

Ključeve 88 stanova dodeliće mladim naučnicima i istraživačima premijerka Srbije, Ana Brnabić u sredu, 27. marta, potvrdili su za InfoKG na Univerzitetu u Kragujevcu. 

Stanovi mladim naučnicima i istraživačima prvobitno je trebalo da budu dodeljeni sredinom februara, pa je taj rok prolongiran za početak marta, a sada su sa Univerziteta u Kragujevcu najavili da će se to dogoditi 27. marta. Razlog za pomeranje rokova je, kako na Univerzitetu kažu, zbog okončanja svih administrativnih procedura. 

Odlukom Upravnog odbora Fondacije za rešavanje stambenih potreba nastavnog, naučno-istraživačkog i umetničkog kadra Univerziteta u Kragujevcu prvobitno je trebalo da se dodeli 94 stana. Međutim, u periodu od objavljivanja liste do sada, šestoro mladih istraživača i naučnika je odustalo, tako da će u sredu, 27. marta, biti dodeljeni ključevi 88 stanova. Od toga, biće dodeljeno 63 jednosobna, 17 jednoiposobnih i osam trosobnih stanova. Sa kragujevačkog Univerziteta ne isključuju mogućnost da još neko do srede, 27. marta,  odustane od stanova, s obzirom na to da će se u ponedeljak i utorak potpisivati ugovori sa maldim naučnicima i istraživačima. 

Ključeve stanova će mladim naučnicima i istraživačima uručiti premijerka Srbije, Ana Brnabić. 

Inače, na konkursu Univerziteta u Kragujevcu za dodelu je bilo opredeljeno 158 stanova. S obzirom na to da će, nakon ceremonije uručenja ključeva, ostati 70 stanova, sa kragujevačkog Univerziteta najavljuju da će novi konkurs za dodelu stanova mladim naučnicima i istraživačima raspisati u maju. 

Podsetimo, za mlade naučnike izgrađeno je ukupno 210 stanova, od kojih je 25 odsto za gostujuće profesore i istraživače, i nalaze se u ulici Laze Marinkovića, u naselju Stara radnička kolonija. Stanovi su površine od 35, 50 i 70 kvadrata, a zakupnine su znatno niže od tržišnih, uz mogućnost otkupa, na kredit, i do 40 godina. Cena zakupa na mesečnom nivou jednosobnog stana je 66,27 evra, jednoiposobog 94,67 evra, a trosobnog 132,54 evra.