Info

Preminuo glumac ZDRAVKO MALETIĆ

Autor: Jovana Mladenović
12:21 | Nedelja, 13 10 2019

Zdravko Maletić, glumac Knjaževsko-srpskog teatra, Aranđelovčanin, preminuo je juče u 47. godini od srčanog udara. Komemoracija će biti održana u ponedeljak u 10,30 časova u Knjaževsko-srpskom teatru, a sahrana istog dana u 13 časova na groblju Risovača u Aranđelovcu.

Podsetimo, u septembru je preminuo i glumac Knjaževsko-srpskog teatra ĐORĐE SIMIĆ u 39. godini.

BIOGRAFIJA:

Rođen 2. decembra 1972. godine u Aranđelovcu. Srednju glumačku školu završio u Nišu u klasi Mime Kurić. Diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Božidara Dimitrijevića 2000. godine.

Od 1994. do 2008. godine bio je stalni član Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Od marta 2004. do novembra 2005. godine bio je upravnik Pozorišta „Zoran Radmilović“, a od novembra 2005. do decembra 2007. godine umetnički direktor u istom pozorištu. Godine 2004. bio je direktor pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru. U ovoj kući ostvario sledeće uloge: Aleksa Nušić (R. Dorić, Strankadžije), Nenad (A. Đaja, Jankovac, potopljeni svet), Mikin (A. N. Ostrovski, Unosno mesto), Komšija (M. Nedović, Bluz osmeh), Stenli Kovalski (T. Vilijams, Tramvaj zvani želja), Ferdinand (V. Šekspir, Nenagrađeni ljubavni trud), Gregorij Stepanovič Smirnov (A. P. Čehov, Medved), Jovan (B. Srbljanović, Beogradska trilogija), G-din Soldinjak (Ž. Fejdo, Magarac), Otac (J. S. Popović, Ženidba i udadba), Prof. Karuzo (E. Flisar, A Leonardo?), Maksa (M. Zupanc, Bela ruža na Dubljansku ulicu), Arsenije (B. Stanković, Tašana), Fabricio (K. Goldoni, Mirandolina), Milun (M. Novković, Kamen za pod glavu).

Od 2009. godine član je Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, gde je ostvario sledeće uloge: Senator Striceski i General Kostjurin (M. Crnjanski, Seobe), Aleksandar Sekulić, Gica hajduk (Đ. Milosavljević, Đavo i mala gospođa), Ansambl (R. Bin, Jedan čovek, dvojica gazda), Porotnik 6 (R. Rouz, Dvanaestorica gnevnih ljudi, koprodukcija sa Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici i Kazalištem Virovitica), Velja (S. Sinkler i E. Mekarten, Do gole kože), Gospodin Kanigem (H. Li, Ubiti pticu rugalicu), Jovan Mišković (G. Marković, Zeleni zraci), Dok (K. Ludvig, Prevaranti u suknji), Samardžija Petrak (B. Ćopić, Bašta sljezove boje), Toma NJuška (V. Šekspir, San letnje noći), Radoje (N. Savić, Opet plače, al’ sad od sreće), Miroslav (R. Tišma, Četiri brata), Ksantilakva (J. Vujić, Negri).

Kao učesnik u predstavi Ženidba i udadba dobitnik je kolektivne nagrade na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ u Užicu 2001. godine. Na Teatar festu u Doboju 2008. godine dobio je kolektivnu nagradu za ulogu u predstavi U iščekivanju. Dobitnik je Male liske za glumca večeri na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ za ulogu Doka (Prevaranti u suknji) 2015. godine i Nagrade za ulogu Radoja (Opet plače, al’ sad od sreće) na Festivalu malih scena „Risto Šiškov“ u Strumici 2017. godine. Za ulogu Miroslava (Četiri brata) nagrađen je na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ u Novom Pazaru, na Međunarodnom festivalu malih pozorišnih formi – internacionalni program NETA (Nova evropska teatarska akcija) u gradu Vraca u Bugarskoj 2018. godine i kolektivnom Godišnjom nagradom Knjaževsko-srpskog teatra 2019. godine.

Igrao monodramu Na taljigama u večnost o srpskom vojvodi Petru Bojoviću, po tekstu Vladimira Đorđevića u nezavisnoj produkciji.

Ostvario uloge u dokumentarno-igranim TV filmovima Crna Zora i Bitka na Čegru, TV serijama Selo gori a baba se češlja, Nemanjići – rađanje Kraljevine i Jutro će promeniti sve i igranom filmu Sporazum.

Komemoracija će biti održana u ponedeljak u 10,30 časova u Knjaževsko-srpskom teatru, a sahrana istog dana u 13 časova na groblju Risovača u Aranđelovcu.