InfoFoto: Printscreen/RTK

Preminuo legendarni bokser Slavko Sorgić

Autor: InfoKG
16:00 | Sreda, 24 06 2020

U Kragujevcu je u 93. godini života preminuo Slavko Sorgić, čuveni jugoslovenski i srpski bokser i jedan od najvećih kragujevačkih sportista, piše RTK.

Sorgić je dva puta osvajao titulu prvaka Jugoslavije, dok je prvak Srbije bio u četiri navrata.

Uspešno je reprezentovao tadašnju veliku Jugoslaviju na brojnim međunarodnim takmičenjima, a nakon završetka aktivne bokserske karijere, vrlo uspešno se posvetio trenerskom pozivu.

Bio je dugogodišnji trener u Bokserskom klubu Radnički, u periodu kada je kragujevački klub proživlјavao svoje zlatne trenutke.

Ostaće upamćeno da je predvodio reprezentaciju Jugoslavije koja je na Svetskom prvenstvu 1978. godine u Beogradu osvojila sedam medalјa, što je najznačajniji rezultat našeg boksa na ekipnim takmičenjima.

Bio je i trener i sekundant brojnim bokserskim asovima na evropskim i svetskim takmičenjima, poput Miodraga Perunovića, Dragomira Vujkovića, Mirka Puzovića, Milivoja Labudovića i mnogih drugih.

Dobitnik je dve zlatne medalјe za vrhunske rezultate u sportu SOFKJ i zaslužni građanin Grada Kragujevca.
Za svoje izuzetne doprinose u boksu dobio je i nacionalnu penziju.

Pored boksa, Sorgić se jedno vreme bavio fudbalom i atletikom, a njegova velika lјubav bila je i književnost.
Pisao je poeziju i prozna dela, kao što je „Prolazak kroz pakao”, autobiografsko delo koje govori o njegovim robijaškim danima na Golom otoku.

Komemoracija povodom smrti Slavka Sorgića – Cobrija, velikana kragujevačkog, srpskog i jugoslovenskog boksa, biće održana sutra u 10 sati u Knjaževsko-srpskom teatru.  Na komemorativnom skupu koji će se održati u prisustvu porodice, rodbine, najbližih prijatelјa i sportskih radnika govoriće predstavnici Bokserskog saveza Srbije, Bokserskog kluba “Radnički” i predstavnik grada Kragujevca.

Sahrana će se obaviti sutra na Varoškom groblјu u Kragujevcu u 12 sati.

Izvor: RTK