InfoFoto: spc.rs

Preminuo patrijarh srpski Irinej, proglašena trodnevna žalost

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 20 11 2020

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa Korona virusom, pa je zbog toga Vlada donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas, 20. novembra, do nedelje, 22. novembra, piše RTS.   

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Кaraburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njagova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.  

Dodaje se i da će o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njagove Svetosti Patrijarha javnost biti uskoro obaveštena. 

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji od danas, 20. novembra, do nedelje, 22. novembra, zbog smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Povodom smrti patrijarha Irineja, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, kao i političke partije. 

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je povodom smrti patrijarha Irineja uputio saučešće Njegovom preosveštenstvu episkopu šumadijskom Jovanu, sveštenstvu, monaštvu i vernicima šumadijske eparhije.

Ovo je za sve nas jedan od najtužnijih dana. Bog nije uslišio naše molitve. Ostaje trag koji se ne briše i sećanje na reči podrške, dobrote i plemenitosti. Na nama je da u sebi nosimo njegovo delo jer je to svetlost u mraku, koja u ovim teškim vremenima jača našu veru i budi nadu. Pridružujem svoje molitve sveblagom Gospodu, da našem patrijarhu podari večno blaženstvo”, rekao je Dašić.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, u manastiru Rakovica, od Njagove svetosti patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, upućen je na postdiplomske studije u Atinu, a 1969. godine je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njagove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja svetejšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom svetoarhangelskom hramu u Beogradu. 

Izvori: RTS, Vlada Republike Srbije i Srpska pravoslavna crkva