InfoFoto: kragujevac.rs

PREPUCAVANJE vlasti i opozicije u SG: Usvojen završni račun i data saglasnost “Šumadiji” da se kreditno zaduži 9,5 miliona evra

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Petak, 28 06 2019

Završni račun budžeta grada Kragujevca za 2018. godinu, kojim su ostvareni prihodi i primanja u iznosu od oko 87 odsto, odnosno nešto više od sedam milijardi dinara, usvojen je na današnjoj sednici Skupštine grada. Pored toga, data je i saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP “Šumadija“ o dva dugoročna investiciona kredita, ukupnog iznosa 9,5 miliona evra, za rekonstrukciju Zelene pijace i 100 autobuskih stajališta, uređenje četiri gradska groblјa, nabavku vozila i mehanizacije i izgradnju javne garaže. Predstavnici opozicije koji su učestvovali u radu sednice poveli su raspravu o “Zastavinoj ambulanti”, zapuštenoj infrastukturi i drugim komunalnim problemima. 

Zasedanje lokalnog parlamenta otvorila je rasprava opozicije i vlasti. Zapuštena infrastruktura, komarci, nepokošena trava samo su neki od problema koje su pojedini predstavnici opozicije izneli tokom prve tačke dnevnog reda, a koja je bila Završni račun za 2018. Na to je gradonačelnik Radomir Nikolić odgovorio da “opoziciju ne interesuje Završni račun” i rekao da se mere zaštite protiv komaraca uredno sprovode, kao i da dva meseca zbog kiše nije bilo uslova da se pokosi trava. Dodaje i da je nevreme promenilo planove vezane za rekonstrukciju ulica. 

Iako je za ovu godinu opredelјeno 400 miliona dinara za sređivanje ulica, dogovor sa građanima o određivanju prioriteta, promenilo je nevreme. Samo u jednom danu palo je 100 litara kiše po metru kvadratnom i najviše problema izazvalo u ulicama sa velikim nagibom u prigradskim naselјima. Vođeni ovakvom situacijom menjamo plan i krećemo da sređujemo te ulice", kazao je Nikolić.  

Tokom rasprave, šef Odborničke grupe „Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana“, Bojan Stojadinović rekao je da je na današnjem zasedanju trebalo da najvažnija tema bude sudbina Zastavine ambulante, ali je opširnije o tome govorio na konferenciji organizovanoj za vreme zasedanja loklanog parlamenta. 

Hteli smo da odbornici raspravljaju o sudbini Zavoda, da utvrdimo odgovornost  i predlog mera za spas ambulante, ali kako po običaju biva vladajuća većina na dnevni red ne stavlja tačke koje su bitne za građane Kragujevca. Tako svesno postaje učesnik u gašenju Zavoda pokrivajući krivicu štetočinskog rukovodstva ustanove na čelu sa direktorom koji i pored upozorenja APR-a o isteklom roku od 90 dana nije dostavio urađene izveštaje o poslovanju za posledenje tri godine, što je za rubriku ‘verovali ili ne’. Naravno, ne treba biti naivan, jasno je da je gradaska vlast  aminovala takvo ponašanje naprednjačkog direktora”, rekao je na konferenciji Stojadinović. 

Potom se Nikolić na sednici dotakao i Zastavine ambulante i rekao da “Medicina rada više nije tema” i da je spašena. Opšrinije o tome ovde: APR obustavio likvidaciju “Zastavine ambulante”

Posle prepucavanja vlasti i pozicije, usvojen je Završni račun budžeta grada Kragujevca za 2018. godinu, kojim su ostvareni prihodi i primanja u iznosu od oko 87 odsto, odnosno nešto više od sedam milijardi dinara.  

Polemika se na sednici Skupštine grada povela i oko davanja saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora JKP „Šumadija“ o dva dugoročna investiciona kredita za rekonstrukciju Zelene pijace i 100 autobuskih stajališta, uređenje četiri gradska groblјa, nabavku vozila i mehanizacije i izgradnju javne garaže.

Pojedini opozicioni odbornici su rekli da je to dodatno zaduženje i da se arče pare građana Kragujevca. Sa druge strane, predstavnici vlasti kažu da je ukupan iznos zaduženja kod dve poslovne banke 9,5 miliona evra, da se kredit otplaćuje deset godina sa grejs periodom od dve godine i da to nije skup već , kako kažu, razvojni kredit. Na kraju, glasovima odbornika vladajuće većine data je saglasnost i na tu tačku dnevnog reda. 

Odbornici su na današnjoj sednici, pored ostalog, usvojili predloge odluka o mreži osnovnih škola i javnih predškolskih ustanova, izmene i dopune odluke o taksi prevozu, kao i to da skver kod Trga Narodnog fronta dobije naziv "Heroji sa Košara". Reč je o zelenoj površini oivičenoj Trgom Narodnog fronta i ulicama Kralјa Petra I, dr Zorana Đinđića i Lepenički bulevar.