InfoFoto: kragujevac.rs

Preventivinim pregledima širom grada obeležen Svetski dan srca (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
17:30 | Petak, 28 09 2018

Pod sloganom “Obećavam da... za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca“ danas je u Kragujevcu obeležen Svetski dan srca. Kragujevčani su bili u prilici da na više punktova u gradu obave preventivne preglede, ali i dobiju savete lekara kako da spreče nastanak kardiovaskularnih bolesti. 

Akcije su organizovane u Pešačkoj zoni, ispred Skupštine grada, u tržnici na Aerodromu, apotekama “1. maj”, “29. novembar” i “Avala”, Narodnoj kuhinji Crvenog krsta, mesnim zajednicama Sunčani breg, Filip Kljajić, Stanovo, Bagremar i Korićani.

Ovogodišnja kampanja ima za cilј da skrene pažnju javnosti da je prevencija klјuč smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Kampanja je usmerena i na građane mlađe od 50 godina starosti, koji sve češće obolјevaju od bolesti srca i krvnih sudova. Važno je da napomenemo da najmanje 80 odsto svih smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti može da se spreči dobrom prevencijom. Redovna kontrola krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, otklanjanje faktora rizika, pravilna ishrana i fizička aktivnost klјučni su u borbi za zdravo srce, a to su mali napori svakog pojedinca”, izjavila je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović.

Akcije u okviru obeležavanja Svetskog dana srca u Kragujevcu organizovali su Institut za javno zdravlјe, Dom zdravlјa, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaštitu radnika “Zastava“, uz podršku lokalne samouprave. 

Svetski dan srca je ustanovlјen 2000. godine sa cilјem da se ukaže na ovaj veliki javno-zdravstveni problem i da informiše lјude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti kod 17,5 miliona lјudi svake godine, što čini 30 odsto od ukupnog mortaliteta. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 procenata prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Galerija slika