Info

Priprema za Uskrs: Jaja i boja nema kakvih nema, cene namirnica i do 30 odsto više (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 06 04 2018

Na Veliki petak velika je i gužva na gradskim pijacama. Kragujevčani su okupirali tezge sa jajima i bojama. Od kristalnih boja do lukovine, guščjih do prepeličjih, već ofarbanih ili potpuno belih jaja, nema čega nema. Dok su cene jaja o Uskrsu ostale standardne, povrće i voće je "skočilo" za 20 do 30 odsto.

Prodavci kokošjih jaja cene ih od 11 do 14 dinara, mada smo zatekli i ona od 17, koja su tek nešto malo manja od guščjih. Tu su i ona potpuno bele ljuske, za 15 dinara. Na par tezgi zatekli smo i jaja od guske koja su, zbog veličine i blede ljuske, atraktivna za bojenje. Ona koštaju i do 180 dinara. Za lenje domaćice, ili one koje nemaju vremena za bojenje jaja, tu su gotova, već ofarbana raznim tehnikama, po ceni od 50 dinara. Da bi uskršnja korpa bila što raznolikija, domaćice je prošaraju jajima od prepelice koja, već obojena, staju po 30 dinara. Apsolutni hit su jaja od morke koja koštaju po 100 dinara. Od njih su, kaže nam jedan od prodavaca, jača samo drvena. A ima i drvenih. Ta podvala košta 40 dinara po komadu.

Najviše se kupuju jeftinija, sitnija jaja. Ima onih koji kupe i po svega pet komada, kažu, samo simbolike radi, ili žive sami pa im više i ne treba. Sa druge strane, bilo je i kupaca za 400 komada odjednom. 

Još uvek je najaktuelnije bojenje običnim farbama iz kesica koje koštaju četiri i 5 dinara, te tradicionalno, lukovinom koja se takođe može kupiti na tezgama za 30 do 50 dinara. Ove godine hit su gel, hromirane i neonske boje, te kristali i mermer, a lepe se cirkoni i šljokice. Cene ovih modernijig varijanti boja su od 120 do 150 dinara. Na takozvanim "obuci jaje" vrećicama, koje koštaju po 40 dinara, mališani uglavnom traže omiljene animirane likove. Sličice gotovo da niko više ni ne lepi, ali oni koji žele mogu ih pazariti za pedesetak dinara. 

Prosečne cene na kragujevačkim pijacama: paradajz - 200; krompir - 50; mladi luk - 25; praziluk - 70; zelena salata - 50; rotkvice - 30; blitva - 30; spanać - 100; jabuke - 100; pomorandže - 100; limun 150.

Kupuju se i korpe, popularne su one oslikane dekupaž tehnikom, a cene ih od 250 do 500 dinara. Manje dekorisane korpice za par jaja, sa pilićima i zekama, mogu se kupitiza 100 dinara, koliko je i korpica sa ikonom za čuvarkuću.

Ne kupuju se samo jaja, već se polako priprema i praznična trpeza. Na tezgama nema čega nema, a cene su uoči praznika "skočile za 20 do 30 odsto. 

Prodaju se i sadnice cveća jer će, kako nam rekoše neki kupci, tokom praznika će biti vremena da se urede terase i dvorišta.

Galerija slika