Info

Pri kraju radovi na izgradnji replike kuće Đure Jakšića, "OTVARANJE U MARTU"

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Petak, 24 01 2020

Radovi na izgradnji replike kuće u kojoj je za vreme službovanja u Kragujevcu živeo Đura Jakšić, koja je trebalo je da bude završena početkom maja 2019. godine, konačno se privode kraju. Objekat će za posetioce biti otvoren od marta, navodi za InfoKG izvor iz Gradske uprave.

"Radovi na izgradnji objekta u Karađorđevoj ulici intenzivirani su od decembra prošle godine i privode se kraju. Do polovine februara očekuje se završetak svih građevinskih i unutrašnjih radova, a posle pribavljanja ostale neophodne dokumentacije i upotrebne dozvole, objekat će u rad biti pušten u martu", rekla je za portal InfoKG Minja Obradović, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

"Koncept kuće Djure Jakšića zamišljen je tako da u donjoj etaži bude vinski hab u kome će proizvođači vina iz šumadijske regije promovisati svoje proizvode, ali verovatno i proizvođači rakija sa kojima je Grad u međuvremenu uspostavio saradnju. Gornja etaža biće dodeljena Narodnoj biblioteci gde će biti organizovane izložbe, književne večeri i promovisati kultura", objasnila je Minja Obradović.

Izgradnja, "teška" 30 miliona dinara, se finansira zajedničkim snagama Švajcarske agencije za razvoj, koja učestvuje sa 35 odsto, i Grada Kragujevca koji daje 65 osto sredstava. 

Podsetimo, nakon burnih reakcija javnosti zbog rušenja zdanja u kome je poznati srpski pisac, slikar i učitelj boravio tokom rada u Kragujevcu, zapravo više zbog same činjenice da se dozvolilo da od svega ostane samo gomila krša, Gradska uprava je na tom mestu jula 2018. otvorila gradilište i najavila izgradnju replike kuće, ali i vinskog haba. Otvaranje objekta bilo je obećano za prvu polovinu maja 2019., ali od toga nije bilo ništa. Radovi su bili obustavljeni sve do decembra.