Info

Privreda Šumadije ostvarila najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji, rast uprkos otežanim uslovima

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 07 12 2020

Privreda Šumadijskog upravnog okruga je, regionalno posmatrano, u prvih 10 meseci 2020. godini ostvarila najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji, u iznosu višem od 315 miliona evra. Ukupna spoljno-trgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u ovom periodu iznosila je 1,584 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 949,3 miliona evra. Uprkos otežanim uslovima, beleži se rast u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili; setovi provodnika i kablovi; električni aparati za uklјučivanje/isklјučivanje ili zaštitu električnih strujnih kola; kola integrisana elektronska i mikrosklopovi; cevi i creva od plastičnih masa; delovi šinskih vozila; nameštaj i delovi; delovi, pribor za motorna vozila.
 
Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Kragujevac, je naglasio da, uprkos otežanim uslovima, poslovanja spoljno-trgovinski suficit privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih deset meseci 2020. beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine.

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih deset meseci 2020. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga izvozila je u 96 zemalja sveta. Najviše se izvozilo na tržišta Italije (izvoz u Italiju je 25,5% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Poljske, Slovačke, Češke, Nemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Značajan rast izvoza je ostvaren na tržišta Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje.

Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje, Nemačke, Poljske, Kine, Mađarske, Turske, Rumunije, Češke.