InfoFoto: Privredna komora Srbije - pks.rs

Privredna komora Srbije uspostavila saradnju sa kragujevačkim Fakultetom medicinskih nauka

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 22 09 2022

Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka ovdašnjeg Univerziteta potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji.  Na ovaj način će privrednicima Srbije i regiona biti omogućeno da učestvuju sa ovom visokoškolskom ustanovom u istraživanjima i razvoju inovacija i koriste njegove naučno-istraživačke resurse, proizvode i usluge.

Memorandum su potpisali, u ime direktora PKS Marka Čadeža, direktor PKS-RPK Kragujevac, Predrag Lučić i dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Jakovljević.

Fakultet medicinskih nauka će privrednicima ponuditi svoje naučno-istraživačke resurse i nove usluge u skladu sa potrebama privrede. PKS će sarađivati sa Fakultetom kroz Centar za primenu naučnih istraživanja u privredi, koji će biti osnovan u okviru Fakulteta i čiji zadatak će biti da plasira ka privredi rešenja koja su rezultat naučno-istraživačkog rada. Takođe, očekuje se i saradnja u okviru Centra izuzetnih vrednosti i formiranje konzorcijuma kompanija sa Fakultetom“, naveo je Lučić.

Fakultet medicinskih nauka već sada može da obezbedi usluge za privrednike iz sektora dijetetskih suplemenata, odnosno farmacije, zatim za industriju hrane, mineralnih i termalnih voda“, rekao je Jakovljević.

Dodaje da će do kraja godine u Kragujevcu biti završen Centar izvrsnosti gde će za privredu moći da se obavljaju različita naučna istraživanja. 

Izvor: Privredna komora Srbije