Info

Priznanje od neprocenjive vrednosti: Prof. dr Janka Đurića mame proglasile omiljenim akušerom u porodilištu

Autor: Jovana Mladenović
12:57 | Subota, 26 11 2016

Prof. dr Janko Đurić omiljeni je ginekolog-akušer koji mamama u kragujevačkom porodilištu pomaže da svoje bebe donesu na svet, a ovu titulu je dobio i nakon ankete portala "Bebac" pod nazivom "Kakva su nam porodilišta" u kojoj je učestvovalo 10.000 žena iz cele Srbije.

Ime doktora Đurića našlo se, prema glasovima porodilja, među 15 najboljih koji su dobili diplome naslovljene na "lekara kojeg preporučuju mame", a priznanje je time značajnije što je došlo baš od žena koje su kroz najlepše iskustvo u životu prošle uz njegovu pomoć. To je ono što ga čini naročito ponosnim, a nagradu neprocenjivom, kaže Janko u razgovoru za naš portal. Takođe, ne treba zaboraviti ni da je reč o novosadskom portalu koji ovde zasigurno nije popularan kao u tom gradu ili Beogradu, odakle i jesu gotovo svi izglasani akušeri, a zbog činjenice da kragujevačkom Kliničkom centru gravitira dva miliona pacijenata iz cele Šumadije i drugih gradova van ovog podneblja, popularnost zasigurno ima ne smao kod svojih sugrađanki.

jankoStaž poput Jankovog, 28 godina provedenih u porodilištu, retko koji lekar ima, a u Kragujevcu je izvesno rekorder. Kaže da je upravo porodilište mesto gde se najprijatnije oseća. Pobornik ideje da je prirodni porođaj najbolji i da se u ono što je priroda uredila ne treba previše mešati, Janko objašnjava da je dobar akušer onaj koji je tu samo onoliko koliko je neophodno da savršenstvo koje je priroda stvarala milionima godina unazad sprovede u trenutak koji odgovara bebi i mami.

Omiljen svakako ne bi bio da žene nisu osetile posebnu povezanost sa njim u trenucima dok rađaju novi život. Prepoznaju pozitivnu energiju u njemu, razumevanje koje ima za njih jer je i psiholog koji zna da prepozna kako da svakoj ženi individualno olakša porođaj i shvata njihov strah i bol. Uz neupitnu stručnost, tu je i da sa njima tokom porođaja priča koliko god treba, našali se, napravi štos ako to prilika dozvoljava i tako ih opusti i "kupi" za ceo život. Janko smatra da se ono kakav si čovek preslikava i na to kakav si lekar, pa, kako ne krije da bi ga mnogi opisali kao "polušašavog" pozitivca, takva atmosfera vlada i u porođajnoj sali kad god se za to ukaže zgodan trenutak.

Zbog svega ovoga upravo je doktor Janko "krivac" za popularizaciju tog imena u Kragujevcu. U to smo se i sami uverili kada smo ga posetili na klinici, videvši u više navrata da je na zidovima, na kojima srećne porodice ispisuju imena i datum kada su bebe rođene, upravo ime Janko neretko ucrtano u srca. Doktor kaže da je ova popularnost najočiglednija tokom leta kada, šetajući, ne može a da ne zastane na svakih par metara, jer ga mame zaustavljaju da ga pozdrave, pokažu bebe i neretko upravo objasne da su mu se na neki način odužile u zahvalnosti time što su decu nazvale po njemu.