Info

Probudili smo se u zimu, zaspaćemo u PROLEĆE i "slavimo" SVETSKI DAN SREĆE

Autor: Jovana Mladenović
11:37 | Nedelja, 20 03 2022

Svetski dan sreće obeležava se danas, a poklapa se i sa dolaskom proleća, koje je za mnoge ljude simbol buđenja iz zimske letargije i radosti. Kraljevina Butan predložila je ovaj "praznik" sreće po ugledu na njihovu meru nacionalnog blagostanja koja se ne izražava materijalnim bogatstvom, već je poznata kao bruto nacionalna sreća i to iste godine kada je i dolazak proleća sa 21. marta pomeren na 20. 

Svetski dan sreće kao "praznik" proglasile su Ujedinjene nacije, a inicijator ovog predloga bila je Kraljevine Butan 2011. godine. Tamo su, u podnožju Himalaja, koja je svojevrsna kolevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog veka uveli novu meru nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima, već u osećaju sreće u narodu, poznata kao bruto nacionalna sreća. 

Cilj "praznovanja" je da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva, s obzirom da je upravo to osnovni ljudski cilj. Rezolucija kojom je ustanovljen ovaj "praznik" preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjavanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda. Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva i da kroz svoje delovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svesti o važnosti sreće, odnosno obeležavanja Svetskog dana sreće.