Info

Profesori "tužili" rektora Arsenijevića kod Vučića: Nepotizam, bezakonje, mobing...

Autor: InfoKG
14:15 | Utorak, 11 07 2017

Grupa profesora iz Kragujevca poslala je dopis, sa svim pratećim dokumentima, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću protiv sadašnjeg rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevića, piše Blic. Optužuju ga za navodno bezakonje, nepotizam, mobing...

Razlog je, kako se navodi u dokumentu do kojeg je ekskluzivno došao „Blic“, navodni “haos, bezakonje, nepotizam, mobing i kršenje zakona koje sprovodi rektor, a bivši direktor Kliničkog centra i dekan Medicinskog fakulteta”. U pismu koje je dostavljeno i Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da je on svog sina, Aleksandra Arsenijevića, “upisao na doktorske studije pre nego što je završio osnovne studije”.

- Sina je zaposlio na svom predmetu Osnovi onkologije, gde je tata, rektor, Nebojša Arsenijević i šef iste katedre. Kao saradnika u nastavi zaposlio je snahu Draganu Đorđević. Svoju ćerku, docentkinju Jelenu Mitrić Arsenijević je zaposlio na Filološko-umetničkom fakultetu, a zeta Radomira Mitrića u Univerzitetskoj biblioteci, kaže se u dopisu u kome se rektor naziva “mister nepotizam”, prenosi Blic.

Pored ostalog, njemu se zamera da je “svoju nevenčanu suprugu Tatjanu Kanjevac, čija je prosečna ocena manja od zakonskog minimuma za upis doktorskih studija, uznapredovao do zvanja profesora i prodekana za stomatologiju”. Osim toga, nju je “postavio za člana svih komisija, za doktorande, izbore u viša zvanja i u komisiju za prijemne ispite”. I njenog sina je zaposlio na odseku stomatologije.

Nebojša Arsenijević se tereti i da je “zaposlio članove porodice svoje kume, generalnog sekretara Univerziteta Zorice Avramović”, javlja dopisnik Blica iz Kragujevca.

„Oba sina, Lazara i Vukašina, zaposlila je na Univerzitetu. Vukašin je završio “Megatrend”. Jedan je sekretar biblioteke, a drugi u rektoratu na projektima međunarodne saradnje, i svakog meseca ga mama bez obrazloženja nagrađuje stimulacijom od 40 odsto na zaradu. Stimulaciju prima i Zorica Avramović, po samovolji rektora. Pravnici Snežani Ivezić, koja je sekretar na Medicinskom fakultetu, zaposleni su ćerka i zet, bez prethodnog konkursa, što je sukob interesa“, navodi se u dopisu štampanom na pet strana.

Navodnu bahatost Nebojše Arsenijevića njegove kolege argumentuju i smenom Lele Vujošević, koja je 20 godina bila sekretar odeljenja SANU na Univerzitetu, bez obrazloženja. Sa radnog mesta načelnika za ekonomiju i finansije je sklonjena Milka Stojanović, posle 16 godina rada.

Pored toga, tereti se da je “bez tendera angažovao Milivoja Arsića, svog prijatelja zaposlenog na Medicinskom fakultetu, za sređivanje travnate površine za 270.000 dinara uz dodatne troškove poreza i doprinosa od 157.000 dinara, što iznosi četiri profesorske plate. Isti čovek je angažovan za izmeštanje rampe za invalide, za iznos od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan isplate”.

“Taj mehanizam poluga vlasti rektora Arsenijevića nije samo u moralnoj odgovornosti i kodeksa profesionalne etike već i krivične odgovornosti na koju treba hitno reagovati”, zaključuje se u pismu dostavljenom vrhu države.

“Zaratio” Sa Vučićem

Rektor Univerziteta u Kragujevcu je došao u žižu interesovanja prošle godine, kada je oštro reagovao na izjavu Aleksandra Vučića da je “kvalitet obrazovanja u Srbiji relativno nizak, osim na Beogradskom univerzitetu”.

- Ne mogu da verujem da premijer može sebi da dozvoli takvu ružnu izjavu. Kao što ne mogu da verujem da se upušta u nešto za šta nije kompetentan. Logično je da očekujem smenu svih ministara i drugih postavljenih lica koja nisu završila Beogradski univerzitet. Ja se stidim - kazao je tada Nebojša Arsenijević, i nakon toga, kako tvrdi, devetnaest i po sati zbog svog mišljenja saslušavan po raznim osnovama u tužilaštvu, policiji i DB.

Ne mogu da me uplaše

- Ne bojim se saslušavanja u policiji jer mi ne bi bilo prvi put. Nemam nameru da se pravdam i polemišem sa onima koji se kriju u anonimnosti, znajući da se logičnim neistinama može oljagati bilo ko i za bilo šta. Nemam snahu, jer mi sin nije oženjen. Sin i ćerka mi nisu birani kada sam ja bio dekan ili rektor. Nisam bio rektor kad su se zapošljavali sinovi sekretara niti osoblje biblioteke i to sam sve dokumentovao, na ovakvu istu ili sličnu anonimnu prijavu, i policiji i javnom tužiocu. Nisam bio dekan ni rektor kad je biran prodekan za stomatologiju. Službenike zaposlene u administraciji rektorata imam pravo i da nagrađujem i unapređujem, ali i da premeštam, i nije me briga šta o tome misli neradničko i dokono javno mnjenje. To što je neko nečija sestra, brat, sin, kćerka... ne sme da ga kvalifikuje, ali ni da ga diskvalifikuje, kaže za “Blic” Nebojša Arsenijević.

Izvor: BLIC

Izvor: Blic