Info

Proglašeni dobitnici Đurđevdanske nagrade za 2020. godinu

Autor: Jovana Mladenović
09:40 | Petak, 23 04 2021

Odlukom skupštinske većine na današnjoj sednici, proglašeni su dobitnici Godišnjih nagrada Grada Kragujevca za 2020. godinu - Đurđevdanskih nagrada.

Udruženje građana „Opera Nova Kragujevac“ dobitnik je Đurđevdanske nagrade u oblasti umetnosti, za premijerno izvođenje operske predstave Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“.

Prof. dr Maja Anđelković proglašena je dobitnicom Godišnje nagrade Grada Kragujevca u oblasti nauke, za objavljena dva trojezična monografska dela – prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.

Dr Bora Evtov posthumno je nagrađen u oblasti  medicine, za doprinos koji je dao medicini, posebno u borbi protiv zarazne bolesti COVID 19.

Iliji Vitoševiću, Petru Mihajloviću i Mitru Arsoviću za oblast obrazovanja biće uručene Đurđevdanske nagrade, za rezultate koje su ovi učenici postigli na takmičenju iz geografije – 06. Evropskoj geografskoj olimpijadi (Egeo).

Goranu Iliću Đurđevdanska nagrada biće uručena za doprinos u oblasti sporta, za uspehe na bodibilding takmičenjima – osvojenim prvim mestima na Balkanskom kupu i „Dajmond kupu“, kao i trećem mestu na Svetskom prvenstvu.

Domu zdravlja Kragujevac i zaposlenima u Domu zdravlja Grad Kragujevac dodeljuje Godišnju nagradu u oblasti humanitarnog karaktera, za otvaranje prve COVID 19 ambulante u Srbiji.

Igoru Jankoviću ova nagrada će biti uručena za oblast humanitarnog karaktera, za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće.

Đurđevdanske nagrade, tradicionalno, uručuju se 6. maja, na Dan grada, na svečanoj sednici u Staroj Skupštini.