InfoFoto: GTO

Program obeležavanja Dana državnosti u Kragujevcu

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 25 01 2018

Dan državnosti Republike Srbije, 15. februar, u Kragujevcu će biti obeležen nizom manifestacija. U okviru trodnevnog programa biće organizovana naučna konferencija posvećena ulozi Kragujevca u stvaranju moderne Srbije, izložba na temu arhitekture prve srpske prestonice, kao i tradicionalna Svečana akademija u Staroj skupštini.

"Ovogodišnji koncept obeležavanja dana državnosti se razlikuje u odnosu na prethodne godine. Naime, kulturno-umetnički program je znatno bogatiji. Obeležavanje Dana državnosti ćemo započeti 13. februara, organizacijom naučnog skupa u zgradi Stare skupštine na kome će biti reči o ulozi i značaju Kragujevca u vreme kada je bio prestonica moderne Srbije. Učesnici ovog skupa biće istaknuti srpski istoričari. Tog dana nas očekuje i promocija treće edicije “Milošev venac“ u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture, takođe u zgradi Stare skupštine. U Konaku kneza Mihaila, 14. februara biče otvorena izložba arhitekte Veroljuba Trifunovića “Arhitektura prestonog Kragujevca“ u 18 sati, dok će se od 20 časova, u holu Druge kragujevačke gimnazije, delima srpskih autora predstaviti hor “Šlezinger“, što će biti prvi deo koncerta, dok će se u drugom delu koncerta, uz pratnju “Šlezingera“, predstaviti kragujevačka umetnica Danica Krstić", najavio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Tradicionalna Svečana akademija, ove godine osmišljena je prema scenariju kragujevačkog reditelja Dragana Jakovljevića i održaće se u dva dela koji će biti izvedeni u porti Stare crkve i zgradi Stare skupštine, na Sretenje,15. februara.