InfoFoto: dzkg.rs

Projekat “Podsticajno roditelјstvo kroz igru” i u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
14:45 | Sreda, 26 06 2019

Kragujevac je jedan od šest gradova u Srbiji u kojima će u narednih pet godina biti realizovan projekat “Podsticajno roditelјstvo kroz igru”, koji realizuje UNICEF, uz podršku Lego Fondacije. Glavni cilj projekta je da se roditeljima pruže kapaciteti, podrška i znanje, kako da kroz igru pomognu svojoj deci da na najbolji mogući način razviju svoje potencijale.  

Realizacija projekta “Podsticajno roditelјstvo kroz igru” startuje 1. jula i trajaće do 30. juna 2024. godine. U realizaciji projekta u Kragujevcu biće uključeni Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, predškolske ustanove "Đurđevdan" i "Nada Naumović", kao i lokalna samouprava. Plan je da u Kragujevcu njime bude obuhvaćeno 10.000 dece i njihovih roditelja. 

Projektom će biti obuhvaćena deca od rođenja do 6 godina starosti i njihovi roditelji, odnosno staratelji. Razlog za to je taj jer rano detinjstvo je najvažnija faza u životu svake osobe i statistički podaci pokazuju ako se u tom periodu dovoljno pažnje posveti detetovom razvoju to može imati pozitivan uticaj na sveopšti kasniji razvoj deteta. Poseban akcenat u projektu se stavlja na roditelje, koji treba jasno da iznesu svoja mišljenja, očekivanja i potrebe, u oblasti podrške ranom razvoju dece, posebno roditelja dece iz marginalizovanih, ostljivih grupa, roditelja dece sa smetnjama u razvoju, u hraniteljstvu”, izjavila je pedagog Razvojnog savetovališta Doma zdravlja Kragujevac, Bojana Miković. 

Plan je da se tokom realizacije projekta ostvari intersektorska saradnja, ali i obezbedi podrška roditeljima ili starateljim i svim zaposlenim stručnjacima u oblasti ranog razvoja dece.

Iz Dom zdravlja poručuju i da zbog intersektorskog karaktera projekta, uz učešće svih relevantnih ministarstava, koordinišuću ulogu ima Kabinet ministra bez portfelјa zaduženog za demografiju i populacionu politiku, na čelu sa ministarkom Slavicom Đukić Dejanović, koja predvodi i Savet za prava deteta i Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030.

Projekat će, pored Kragujevca, biti realizovan i u Novom Sadu, Beogradu, Boru, Vranju i Novom Pazaru, a njime će biti obuhvaćeno ukupno 60.000 dece i njihovih roditelja. Ovi gradovi su odabrani na osnovu broja dece ranog uzrasta, geografske lociranosti, učešća u drugim projektima, razvijenosti usluga za decu i porodice i intersektorske saradnje, zastuplјenosti društveno osetlјivih grupa u lokalnom stanovništvu.