InfoFoto: Printscreen - YouTube/YOUCAR

Promocija nove PANDE u Torinu (VIDEO)

Autor: InfoKG
12:15 | Sreda, 10 07 2024

Promocija novog modela Fijat grande panda, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, zakazana je za sutra u Torinu. Reč je o automobili koji će  biti dostupan u hibridnoj i potpuno električnoj verziji. Proizvodnja bi trebalo da počne krajem ovog meseca. 

Država je krajem aprila 2022. sa kompanijom Stelantis potpisala ugovor o finansiranju proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu. Investicija teška 190 miliona evra, od čega Srbija ulaže 48 miliona evra. 

Usledili su posle toga socijalni program, odlazak radnika na rad u inostranstvo. Uz otpremnine od oko 790 evra je iz kragujevačke fabrike otišlo oko 1.300 radnika, dok je 500 njih ostalo u fabrici, ostatak je otišao na rad u inostranstvo. Do sada nije saopšten zvaničan broj radnika koji je otišao da radi u Stelantisovim fabrikama u Evropi. 

U kragujevačkoj fabrici za to vreme počele su pripreme za porizvodnju novog modela. Instalirani su najsavremeniji roboti i uskoro bi proizvodne trake ponovo trebalo da budu pokrenute. 

Kompanija Stelantis sutra će u Torinu zvanično predstaviti novi model Fijat grande panda, koji će se proizvoditi u Kragujevcu. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana najavio da će za dvadesetak dana početi proizvodnja “pande” u Kragujevcu. 

U medijima se u protekle dve godine mnogo spekulisalo oko izgleda električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Nedavno je na zvačnom YouTube kanali kompanije Fiat objavljen snimak na kom se vidi kako će ta "panda" izgledati, dok su pojedini kanali na toj platformi objavili i video snimke test vožnje.