Info

Propala i druga runda pregovora štrajkača fabrike “Fiat Plastic” i poslodavca, najavljena radikalizacija protesta

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 11 03 2021

Ni druga runda pregovora štrajkača kragujevačke kompanije “Fiat Plastic” sa poslodavcem nije donela rezulate, pa će protest zbog zbog smanjenja zarada biti radikalizovan, najavili su predstavnici Štrajkačkog odbora, piše Beta, a prenose mediji.

Očigledno je da su ovi pregovori koje smo inicirali održani samo iz kurtoazije, što se tiče poslodavca. Nismo se pomerili sa mrtve tačke. Oni neće da ispune ono što tražimo, da nam vrate raniji iznos regresa i povećaju naknadu za plaćeno odsustvo sa 60 na 65 odsto, koliko imaju kolege u našoj sestrinskoj kompaniji FCA Srbija”, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković.

Prema njegovim rečima, prvi menadžer FCA u Srbiji Nikola Jerotijević je na ovim pregovorima kategorički odbio i da radnici dobiju na uvid kompletan Pravilnik o radu.

Miljković je podsetio da je i inspekcija rada naložila poslodavcu da ispuni zakonsku obavezu u vezi sa Pravilnikom o radu, koji zaposleni nisu videli u celini više od dva meseca, iako je rok bio osam dana. 

Prema rečima Miljkovića, generalni štrajk u fabrici “Fiat Plastic”, koja proizvodi branike za vozila 500L koja se izradjuju u FCA, biće nastavljen sve do ispunjenja zahteva.

Najavio je da će protest biti radikalizovan okupljanjem radnika ispred upravne zgrade FCA i to prvog dana po povratku radnika te kompanije na posao posle plaćenog odsustva.

Dodao je da će se u narednom periodu radnici fabrike “Fiat Plastic” okupiti i na protestu ispred Skupštine grada, a pozvaće da im se pridruže i kolege iz FCA i svih kooperantskih firmi, jer su, kako je rekao Miljković, i oni pogođeni umanjenjem zarade. 

U fabrici “Fiat Plastic” štrajk će, po dogovorenoj “taktici” Štrajkačkog odbora nastaviti kada radnici FCA nastave proizvodnju vozila 500L.

Radnici FCA su ove sedmice radili samo u ponedeljak, a od utorka su zaposleni poslati na plaćeno odsustvo.

U Štrajkačkom odboru tvrde da je reč o otkazivanju proizvodnje u FCA usled nedostatka branika zbog štrajka. 

Izvor: Agencija Beta, mediji