InfoFoto: Milan Nikić

PROPALI PREGOVORI: Radnici fabrike “Fiat plastic” se UZDAJU u ministarku i inspekciju

Autor: InfoKG
09:00 | Utorak, 05 10 2021

Pregovori štrajkačkog odbora fabrike Fiat plastic i predstavnika kompanije Fiat uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova su zvanično propali. To je rekao predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković, prenose nacionalni mediji. Dodaje da se generalni štrajk nastavlja, kao i da se sada uzda u ministarku Dariju Kisić Tepavčević i inspekciju rada. 

Na inicijativu Fiata juče je u Kragujevcu održan sastanak predstavnika te kompanije sa predstavnicima štrajkačkog odbora fabrike Fiat plastic, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. 

Pregovori su i zvanično propali, jer ističe 30. dan od početka procesa. Fiat ne želi da nam vrati mašine, što je za nas uslov svih uslova, pa oko drugih stvari nismo ni pričali, jer kompanija svesno krši sve srpske zakone. Ispred Fiata pojavio se samo direktor Nikola Jerotijević, a jedan od glavnih menadžera Fiata Marčelo Batalja nije došao. Čekamo da Republička inspekcija rada dođe u Fiat, jer nam je resorna ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla da je u petak izdala nalog da inspektori iz Beograda dođu u Kragujevac“, rekao je za N1 predsednik Štrajkačkog odbora fabrike “Fiat plastic”, Zoran Miljković.

Miljković ističe da je sada ključni momenat za okončanje štrajka da li će ministarka Tepavčević ispuniti obećano.

Inspekcija rada treba samo da konstatuje činjenično stanje da je Fiat prekršio dva zakona. Zakon o štrajku i Zakon o radu kada je u sred generalnog štrajka radnika Fiat plastika odneo mašine iz naših pogona i uposlio druge radnike na njima. Ako država Srbija i resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević budu i dalje favorizovali strane kompanije na račun radnika Srbije, mi ćemo radikalizovati štrajk. Blokiraćemo Kragujevac i ceo Fiat, pa neće biti uopšte proizvodnje automobila, dok ne budu poštovali zakone Srbije“, zaključuje u izjavi za N1 Zoran Miljković.

Da posetimo, radnici Fiat plastika štrajkuju osam meseci, a njihovi zahtevi su vraćanje primanja na period od pre 1. januara 2021. godine i povratak mašina u pogone koje su odnete krajem aprila u druge fabrike Fiata u Kragujevcu.

Fiat plastic proizvodi branike za vozilo Fiat 500 L. 

Izvor: N1