InfoFoto: Darko Čojić

Protest “Stop nasilju u školama” na Đačkom trgu: Prosvetari traže status SLUŽBENOG LICA (FOTO)

Autor: InfoKG
16:00 | Četvrtak, 01 12 2022

Pod nazivom “Stop nasilju u školama” kragujevački prosvetni radnici održali su protest na Đačkom trgu. Traže da dobiju status službenog lica i da se za vršnjačko nasilje pojednostave propisane procedure i brže i efikasnije utvrdi odgovornost i kazne počinioci. 

Širom Srbije danas u prosvetni radnici održali protest pod nazivom “Stop nasilju u školama”. U Kragujevcu su prosvetari protestovali na Đačkom trgu. Zbog toga je u 28 kragujevačkih škola danas bila potpuno obustavljena nastava, u pet je radio jedan do pet nastavnika, dok su u dve škole časovi bili skraćeni na 30 minuta. 

Prosvetni radnici traže da dobiju status službenog lica i da pregovori po tom pitanju počnu sredinom decembra.

Okupili smo da kažemo dosta je svima koji na svekolike načine svojim činjenjem ili ne činjenjem neguju svakodnevno nasilje u školama. Neposredan okidač bila je izmaknuta stolica koleginici u Trsteniku. Naši zahtevi su jasni. Tražimo status službenog lica za zaposlene u školama ili kako god se on zvao, ali da zaposlenima u školama efikasnim zakonom bude regulisana bezbednost i nesmetan rad. Da oni koji pokušaju napad na zaposlene budu krivično gonjeni. Ako ova država takav status obezbeđuje čitaču strujomera iz EPS-a, mora i nama. Tražimo da se za vršnjačko nasilje pojednostave propisane procedure i da se na brži i efikasniji način utvrdi odgovornost i kazna za svakog učenika i njegovog roditelja“, poručila je predsednica Unije sindikata prosvetnbih radnika Kragujevca, Ljiljana Miletić.

Nakon protesta na Đačkom trgu prosvetni radnici su centralnim gradskim ulicama otišli do zgrade Školske uprave, a nakratko su blokirali saobraćaj u ulici Save Kovačevića.

Galerija slika