InfoFoto: arhiva

PROTEST taksita: Vozila CEO DAN ispred Skupštine grada

Autor: InfoKG
17:13 | Ponedeljak, 05 02 2018

Samostalni taksi prevoznici protestovali su danas ispred zgrade lokalne smaouprave, parkiravši tu svoja vozila od jutarnjih sati pa sve do 17 časova, zbog nepoštovanja gradske odluke o taksi prevozu, nelojalne konkurencije, "divljih" linijskih vozača... Sa njima su razgovarali gradonačelnik i predsednik Skupštine grada.

Ovo nije prvi put da taksisti protestuju, ali su problemi na koje se žale uvek isti - traže da se poštuje Odluka koja uređuje taksi prevoz, koju je propisao Grad i potpisali predstavnici lokalne samouprave, obavezujući se da je sprovode i kontrolišu, još jeseni 2015. godine. Ona uređuje cene taksi prevoza i to da se sankcionišu prestupi poput linijskih vožnji i toga da taksi vozači to ne mogu biti bez položenog ispita i ako nisu prijavljeni. 

Odlukom je, da podsetimo, predviđeno da start radnim danima iznosi 60, a predjeni kilometar 50 dinara. Nedeljom i u vreme državnih praznika start je 70 dinara, a kilometar vožnje 60. Noćna vožnja u periodu od 22 do 6 sati  je skuplja 10 dinara. Samostalni taksi prevoznici zahtevaju, takođe, da svi prevoznici koriste isključivo baždarene taksimetre, a ne tablet računare, koji omogućavaju, kako ističu takasisti u protestu, izvesne mahinacije kao što je start od nula dinara. 

Na razgovor su ih primili najpre predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i član Gradskog veća za privredu, Radomir Erić, a u popodnevnim satima razgovarali su i sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem. I ovoga puta, kao i u više prilika do sada kada su na isti način protestovali, taksistima je obećano da će grad, u saradnji sa inspekcijskim organima i Ministarstvom unutrašnjih poslova doći do konkretnih rešenja i učiniti sve da se Odlika dosledno sprovodi.