Info

Protest zaposlenih u Hitnoj pomoći: "Direktore,niko te ne želi"; Kličković: "Imam pravo da se opet kandidujem" (VIDEO)

Autor: Jovana Mladenović
13:25 | Utorak, 19 09 2017

Članovi Sindikata Zavoda za hitnu medicinsku pomoć protestovali su danas ispred zgrade te zdravstvene ustanove, a protiv direktora Aleksandra Kličkovića. Na njegov račun iznose teške optužbe, nezadovoljni njegovim radom, a transparentima "Odlazi", "Niko te ne želi", poručuju da su protiv toga da se on ponovo kandiduje za direktora Hitne pomoći. Kličković demantuje sve optužbe i kaže da je reč o procesu kojim zaposleni pokušavaju da utiču na njegovo ustavno pravo.

Sindikalci: "Gradonačelnik se ne oglašava, većnica za zdravstvo kaže da ne zna što se žalimo kad imamo zgradu i redovne plate".

Na nedavno održanom tajnom glasanju 119 od ukupno 150 zaposlenih radnika, od kojih je glasalo njih 126, izjasnilo se za Kličkovićevu smenu. Deo nezadovoljnih danas je protestovao ispred zgrade Hitne pomoći, sa transparentima i povicima "Odlazi", "Niko te ne želi", "Direktore hoćemo vašu ostavku", "Stop samovolji direktora", "Dosta je"...

Mandat Aleksandru Kličkoviću na mestu direktora ističe 23. novembra. Očekuje se da konkurs za novog direktora bude raspisan sledeće srede. 

Sindikat Zavoda navodi da direktor Kličković nema pomoćnika već godinu dana, da je skoro kompletan Stručni savet ustanove podneo ostavku, nezadovoljan nepoštovanjem lošim rukovođenjem Zavoda, da nije sazvao kolegijum pola godine, da veoma loše sarađuje sa sindikalnom organizacijom, i da je "u sudskom procesu sa skoro svim zaposlenima". Pominju se malverzacije sa putnim nalozima, sa normiranjem utroška goriva za pojedina vozila, zatim nepostojanje ugovora o volontiranju... Sporno je neplaćanje rada nedeljom, a tu su i tužbe zbog neplaćenog prekovremenog rada. 

Protestujemo protiv mogućnosti da Aleksandar Kličković ponovo bude direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, protiv njegove kandidature. U protekle dve godine Zavod je vrlo loše vođen. Skoro svi zaposleni su tužili firmu zbog raznih nepravilnosti koje je direktor napravio. Iznos za neplaćeni rad nedeljom koji bio je oko 1,5 milion dinara, Sindikat je predlagao rešenja za koja direktor nije hteo ni da čuje, pa smo tužili firmu. On se nakon toga žalio i napravio skoro 8,5 miliona dinara sudskih troškova. Oko 130 zaposlenih je tužilo za neplaćen prekovremeni rad, što iznosi oko 150.000 evra za poslednje tri godine", rekao je u izjavi medijima predsednik Sindikata Aleksandar Radijičić i najavio radikalizaciju protesta ako se sadašnji direktor ponovo kandiduje. "Vozni park nam je u katastrofalnom stanju, imamo 6 Zastava 101 koje su prešle po 600.000 kilometara. U njih raspadnute, bez klime, voze se pacijenti na dijalizu", dodaje Radojičić. 

"Najoštrije demantujem, da sam svojim postupcima i odlukama, naneo bilo kakvu štetu ustanovi na čijem sam čelu četiri godine, kao ni gradu, ni građanima Kragujevca, zbog kojih Hitna pomoć i postoji. Neistinite su i zlonamerne tvrdnje, da se Državna revizorska institucija, bavila bilo kakvim, navodnim, malverzacijama, kako se navodi u saopštenju Sindikata", kaže Kličković,  a detaljnije možete pročitati OVDE

Sa druge strane, Kličković je u izjavi za InfoKG protest protiv njegove eventualne ponovne kandidature za direktora nazvao procesom kojim se atakuje na njegovo ustavno pravo kao svakog građanina da se kandiduje. "Od trenutka kada su sprečene malverzacije sa zloupotrebom potrošnje goriva, a to je poslednje dve godine, vlada takva atmosfera. Započeo sam da plaćam rad nedeljom, a dugovanja koja postoje su iz prethodnog perioda. Sektoru za rad Ministartsva rada sam se obratio za tumačenje o plaćanju prekovremenog rada, ali već četiri meseca nema odgovora. Zaposleni su na osnovu mišljenja inspektora iz Novog Sada tužili Zavod, a bez saglasnosti Fonda ne mogu da isplaćujem prekovremeni rad, to bi bilo nenamensko trošenje sredstva", objašnjava Kličković. Kaže i da je samo njegova lična odluka da li će se u narednim danima ponovo kandidovati za mesto direktora na kome će biti do 23. novembra.

Nezadovoljni zaposleni žalili su se opštinskim organima, dopis su uputili gradonačelniku, Gradskom veću za zdravstvo, svim odborničkim grupama. Kažu da se gradonačelnik Radomir Nikolić do sada nije oglašavao. Većnica za zdravstvo Gordana Damnjanović imala je sastanak sa delegacijom Zavoda i tada je navodno rekla da ne razume što se žale kad imaju zgradu i primaju plate, nakon čega je deo predstavnika Zavoda napustio sastanak.