InfoFoto: N1/Milan Nikić

Protestovali bivši radnici Berteksa, turski investitor obećao isplate do utorka

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 16 11 2022

Bivši radnici “Berteks tekstila” protestovali su danas ispred fabrike u Kragujevcu, tražeći isplatu zaostalih zarada i otpremnina. Turski poslodavac im je posle protesta obećao da će im sva dugovanja isplatiti do utorka, piše N1

Turska fabrika "Berteks tekstil" u Kragujevcu otpustila je sredinom oktobra stotinak radnika, uglavnom žena, zbog, kako kažu, ekonomske krize i nedostatka porudžbina. Od tada bivši radnici čekaju da im poslodavac isplati otpremnine i zarade. 

S obzirom na to da je istekao rok za isplatu preostalih obaveza, koji je bio 15. novembra, kako je naglašeno i u rešenju o otkazu ugovora o radu, a novac im nije isplaćen, bivši radnici su danas organizovali protest ispred fabrike u Petrovcu.   

Nakon protesta, bivši radnici su razgovarali sa menadžmentom fabrike, koje im je obećalo da će otpremnine i zarade dobiti do utorka. 

Dali su nam rok da će biti isplaćeno sve do utorka. Utorak će biti dan kada ćemo svi biti isplaćeni. Rekli su nam u upravnoj zgradi da ako ne bude do utorka, da možemo da radimo sve, da preduzmemo sve mere. Čekamo utorak, u suprotnom izlazimo ispred Skupštine Kragujevca i od tada počinju protesti, štrajkovi i zatvaranje-blokada ulica“, rekla je za N1 posle sastanka Violeta Stojanović, otpuštena radnica turske firme Bertekes.

Izvor: N1 i InfoKG